Organizatia Greenpeace a descoperit recent ca in vestul Carpatilor Meridionali din Romania se gaseste una dintre ultimele paduri intacte de pe planeta si ultima de acest fel din Europa, situata la sud de Cercul Polar.

Greenpeace a realizat harta ultimelor paduri intacte din lume impreuna cu Centrul de Conservare a Biodiversitatii din Rusia, Uniunea Internationala Socio-Ecologica si Liga Naturii (Luonto-Liitto)  din Finlanda.

Peisajul forestier intact localizat in partea de vest a Carpatilor Meridionali include cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg, dar si suprafete semnificative din apropiere, inca neincluse in arii naturale protejate. Parcurile Nationale Retezat si Domogled-Valea Cernei sunt vizate pentru a deveni parte din reteaua europeana de arii naturale protejate „Natura 2000”. In prezent, habitatul din Parcul National Domogled-Valea Cernei, care adaposteste printre alte specii endemice si pinul negru de Banat (Pinus Nigra Banatica), face deja parte din reteaua Natura 2000. Cel mai recent inventar al padurilor virgine arata ca in aceasta zona sunt concentrate cele mai multe paduri de acest fel din Romania. „Peisajul forestier intact din Carpatii romanesti reprezinta adapostul unui numar semnificativ de paduri virgine si de specii de flora si fauna endemice, rare sau amenintate , si trebuie protejat imediat prin lege de activitatile umane cu impact negativ”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Padurile sunt salasul a doua treimi din speciile de flora si fauna cunoscute. Padurile joaca, de asemenea, un rol esential pentru reglarea climei la nivel local si global. Ele sunt vitale pentru viitorul vietii pe Pamant. Harta realizata de Greenpeace reprezinta prima evaluare globala a peisajelor forestiere intacte mai mari de 500 km2, nefragmentate de infrastructura, cum ar fi, sosele, asezari umane, conducte, linii de electricitate sau cursuri de apa amenajate. Aceste peisaje forestiere sunt formate in cea mai mare parte din paduri, dar pot include si mlastini sau alte ecosisteme neimpadurite ce nu contin urme semnificative ale impactului uman, cum ar fi taieri de padure, incendieri sau alte forme de distrugere.

Cercetatorii recunosc valoarea speciala a zonelor naturale intinse pentru conservarea tuturor straturilor de diversitate biologica.Exista trei motive pentru a ne indrepta atentia catre zonele naturale intinse. In primul rand, doar ariile suficient de intinse pot conserva populatiile de animale mari in starea lor naturala si supravietui in fata dezastrelor naturale, cum ar fii incendiile si furtunile. In al doilea rand, zonele intacte intinse pot servi drept referinta pentru o mai buna intelegere si administrare a altor zone deja degradate sau fragmentate (marea majoritate a padurilor). In al treilea rand, zonele intacte vaste sunt mai ieftin de intretinut, intrucat acestea tind sa se bazeze pe profunzimea lor ca principala garantie a protectiei.

Scopul proiectului a fost acela de a identifica peisaje forestiere cu un minimum de influenta umana. Se intampla adesea ca influenta omului sa fie difuza, iar ariile total lipsite de orice activitate umana sa nu mai existe. In acest studiu, o zona a fost considerata a fi intr-o stare naturala intacta daca nu prezenta urme de infrastructura, recoltare industriala a lemnului in ultimii 30-50 ani, activitati de minerit sau alte activitati umane cu impact semnificativ. Urme de intensitate redusa a activitatilor umane (vanatul, poluarea, taieri neinsemnate de padure) nu au condus la excluderea unor zone vizate din peisajele forestiere intacte.

Greenpeace solicita Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor sa includa imediat intreg peisajul forestier intact din vestul Carpatilor Meridionali in arii naturale cu cel mai ridicat nivel de protectie si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa ia toate masurile ca aceasta comoara a Romaniei sa ramana intacta in continuare.

Indexul autorilor pentru inventarul peisajelor forestiere intacte ale lumii

Localizarea peisajului forestier intact din Banat

Peisaje forestiere intacte – concept, criterii si definitii