Noul 'Institut de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare' isi propune sa ajute la reprofesionalizarea Romaniei. Dupa ce au asistat la 16 ani de tranzitie, cateva personalitati de prima mana in domeniul lor de activitate vor sa elaboreze politici pentru guvernari mai eficiente.

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID) este o organizatie nou creeata, din al carei colegiu director fac parte Virgiliu N. Constantinescu, Calin Georgescu, Ecaterina Andronescu, Daniel Daianu, Mircea Malita, Dan Puric, Petru Rares.

Initiativa de lansare a IPID a fost o dezbatere publica legata de "Reprofesionalizarea Romaniei", la care au luat parte profesionisti din cele mai diverse domenii de activitate si la care s-a incercat identificarea de probleme si solutii de urmat pentru "proiectarea si realizarea modernitatii romanesti".

"Pentru a face fata extinderii europene este indispensabila axarea pe o componenta esentiala a exercitarii profesiei: formarea continua ", se spune intr-unul dintre documentele IPID.

"Ceea ce vrem sa promovam este o politica a lucrului bine facut si in care sa se regaseasca pasiunea. Nu poti fi profesionist fara a face cu pasiune un lucru", spune directorul executiv Calin Georgescu.

Institutul isi propune sa isi desfasoare activitatea in doua faze: un program de cercetare si analiza, in urma caruia vor fi realizate rapoarte, si un program de politici si proiecte ale guvernarii, care va avea drept rezultat instrumente si strategii pentru institutiile decidente din Romania.

Luand ca reper temporal anul aderarii, IPID vrea sa contribuie la definirea perioadei 2007-2017 drept deceniul dezvoltarii societatii romanesti.

"Speram ca in acesti zece ani sa recuperam decalajele care ne separa de statele civilizate din Vestul Europei", spune Virgiliu N. Constantinescu.

Daniel Daianu a vorbit despre un paradox al societatii romanesti: "Tara adera la 1 ianuarie, si in acelasi timp tumultul, vuietul celor care sunt ingrijorati creste. Si la nivelul societatii se manifesta ingrijorarea. Oamenii nu mai sunt preocupati doar de salarii, ci sunt profund nemultumiti."

Petru Rares, arata ca ingrijorarea in privinta viitorului nu e o caracteristica romaneasca: "Nu numai noi suntem ingrijorati, acest sentiment se manifesta pe plan european, in ceea ce priveste decalajul structural intre nevoile umane ale societatii si produsele sistemului educational".

Daniel Daianu considera ca exista trasaturi ale societatii romanesti fata de care trebuie sa reactionam: ruralitatea, problemele educatiei, debusolarea tineretului. Dar acceptarea "pilotului automat al UE" nu este solutia, in opinia lui Daianu. De altfel, "problemele tarii se vor multiplica in ceea ce priveste dificultatea rezolvarii, in interiorul Uniunii", crede Daianu.

"Avem nevoie de proiecte bine argumentate, sustinute si puse in aplicare de executivele Romaniei. Trebuie sa ne comportam ca si cum Romania ar organiza Olimpiada in fiecare an", a mai spus Daianu. "Altminteri ne vom scufunda, chiar fiind in interiorul UE."

[EurActiv.ro]