Romania va ajunge in 2050 la 16 milioane de locuitori, dintre care mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, potrivit rapoartelor UNFPA.

In cadrul unei dezbateri pe tema „Populatia si Dezvoltarea – un binom esential pentru viitorul Romaniei”, reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Fondul ONU pentru Populatie au semnalat situatia demografica alarmanta cu care se confrunta Romania in ultimii ani.

„Romania trebuie sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari.  Parlamentarii au un rol crucial in crearea vointei politice necesare pentru a umple golurile legislative, pentru a promova politici si a aloca fonduri pentru rezolvarea problemelor de populatie si dezvoltare” a spus Dr. Peer Sieben, Ambasadorul UNFPA in Romania, in deschiderea dezbaterii.

Minodora Cliveti, Presedinta Comisiei pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati din Camera Deputatilor a atras, de asemenea,  atentia asupra faptului ca femeile tinere, dormice de cariera, amana tot mai mult momentul cand vor deveni mame, din cauza riscului de pierdere a competitivitatii la locul de munca, prin cei doi ani de stat acasa.  “Noi, parlamentarii putem face multe pentru a crea cadrul legislativ care sa vizeze problemele de populatie si sa mobilizeze resursele nationale pentru implementarea planului de actiune al Conferintei Internationale de Populatie si Dezvoltare de la Cairo din 1994. Va trebui sa gasim un cadru organizat in care cat mai multi parlamentari sa se ocupe, in special,  de aceasta problema”, a mai spus Minodora Cliveti.

Au fost propuse trei variante de structuri parlamentare care sa urmareasca atat promovarea legislatiei in domeniu, cat si sensibilizarea decidentilor politici asupra efectelor produse de evolutiile demografice: o subcomisie, o comisie speciala sau un grup parlamentar.

In cadrul intalnirii a fost prezentata Cartea Verde a Populatiei din Romania, document elaborat de expertii Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare ce radiografiaza problemele demografice curente din punct de vedere social si economic si propune o serie de masuri pentru fiecare domeniu in parte.

Acest document va fi supus dezbaterii publice pentru a deveni o Carte Alba, un document programatic de guvernare.

In baza studiilor facute, expertii au semnalat faptul ca populatia tarii a scazut cu un million intre 1992 si 2005 si continua sa scada constant. Aceasta tendinta este data de fertilitatea scazuta  - 1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1 care ar asigura inlocuirea populatiei – si de migratia externa mare. Aproape 2 milioane de romani se afla legal peste hotare, in timp ce numarul emigrantilor ilegali este necunoscut. 

Daca in prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane tineri si copii si 6 milioane varstnici, studiile arata ca peste 50 de ani pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie, vor fi putini adulti si copii, iar pentru a face fata acestor schimbari, Romania trebuie sa reformeze sistemul medical, educational si pe cel de asigurari sociale.

Incepand cu 2007, pe piata muncii vor intra generatiile putin numeroase, iar numarul de salariati nu va creste foarte mult, chiar in eventualitatea unei cresteri economice constante, se arata in Cartea Verde. Recurgerea la imigranti va deveni o necesitate in 5-6 ani, cand forta de munca tanara va fi redusa prin cresterea ponderii studentilor in fiecare generatie si plecarea tinerilor spre slujbe mai bine platite din occident.

“9 miliarde de euro stau la usa Romaniei si nu pot fi folositi din cauza crizei fortei de munca”, a afirmat Mircea Ifrim, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie.

Participantii la dezbatere au propus pentru solutionarea acestor probleme prelungirea vietii active a pensionarilor, activarea somerilor si a celor din mediul rural, legi prin care parintii cu copii mici sa aiba la serviciu un program mai flexibil sau prin care sa poata obtine mai usor locuinte si infiintarea mai multor crese.

Camelia Moga

[EurActiv.ro]