Sapte din cele opt regiuni ale Romaniei se vor plasa, anul viitor, printre ultimele 15 zone din Uniunea Europeana din punct de vedere al nivelului produsului intern brut pe locuitor. Vor mai trece cel putin sapte ani pana cand salariul mediu net din tara noastra va ajunge la un nivel similar cu cel obtinut in statele UE.

Nord-estul Romaniei este considerat cea mai saraca regiune din spatiul comunitar.

"In ultimele 15 regiuni din Europa se mai afla, pe langa cele sapte din Romania, sase zone din Bulgaria, o regiune din Polonia si o alta din Slovacia", a declarat, joi, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, citand date publicate de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

Bucurestiul ramane cea mai dezvoltata regiune din Romania, cu un nivel al PIB/locuitor reprezentand 55% din media UE, aproape dublu fata de celelalte zone din Romania.
Articol complet la Mediafax

In anul 2006, valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor este estimata la circa 5.000 de dolari SUA, nivel aproape similar cu cel din Polonia, in anul 1997.

Comparatiile dintre Romania si tarile integrate in UE, in 2004, arata ca vor mai trece cel putin sapte ani pana cand salariul mediu net din tara noastra va ajunge la un nivel similar cu cel obtinut in aceste state.
Plecand de la situatia actuala a veniturilor obtinute din munca in tara noastra si tinand cont de evolutia salariilor si costurilor cu forta de munca din statele Europei Centrale, putem spune ca, in Romania, este posibil ca salariul mediu net sa ajunga la 500 de euro abia in jurul anului 2014.
Articol complet in Adevarul

Nici in privinta productivitatii datele statistice nu sunt imbucuratoare. Romanii muncesc mai mult si pe bani mai putini decat restul europenilor.Cinci regiuni romanesti sunt aflate intr-un nedorit top 10 al celor mai slab productive regiuni europene. Astfel, castigurile medii orare sunt de circa 1,9 euro / ora in Moldova si 2,3 euro / ora in Regiunea de Sud-Vest.
Articol complet in Gandul