Potrivit ultimului Eurobarometru, romanii sunt nemultumiti de viata lor zilnica, dar mai optimisti si increzatori in UE decat locuitorii celorlalte state membre, in timp ce increderea lor in justitia romaneasca a scazut cu opt procente in doar jumatate de an. Camelia Moga

Studiul arata ca starea de spirit a romanilor e caracterizata prin stabilitate mai ales in ceea ce priveste increderea in constructia europeana - 67%, fata de 59% in tarile care au aderat in 2004 si 42% in vechile state membre. Insa doar 48% dintre romani sunt multumiti de viata zilnica, un procent destul de mic comparativ cu 72% in valul din 2004 si 85% in UE-15. In top se afla Suedia, unde 98% din populatie se declara multumita de felul in care traieste, iar la pol opus, Bulgaria, cu 36%.

Totusi, optimismul pentru viata proprie in urmatorul an este de 40% printre romani, spre deosebire de restul europenilor, 31% in 'noile' state membre si 35% in UE-15. Si pentru viitoarea dezvoltare economica a tarii 30% dintre respondenti sunt convinsi ca Romania o va duce mai bine dupa primul an de la aderare, in timp ce restul cetatenilor europeni cred acest lucru despre tara lor doar in proportie de 20%.

Romanii cred mult mai mult in UE decat in institutiile nationale pentru rezolvarea problemelor de pe agenda lor publica. Situatia este contrastanta cu cea a cetateanului mediu din UE-15 care este mai orientat spre institutiile nationale in asteptarea solutiilor.

De la ultimul Eurobarometru, romanii si-au pierdut increderea in special in justitie, care a scazut de la 34 la 26 de procente in doar sase luni, a declarat sociologul Dumitru Sandu, editorul Raportului National. "Era de asteptat ca romanii sa se raporteze tot mai exigent la institutiile romanesti”, a explicat sociologul, acesta fiind unul dintre efectele aderarii. Giorgio Ficcarelli, Coordonatorul Echipei Operationale de Tranzitie din cadrul Reprezentantei CE, crede ca opiniile romanilor privind justitia au fost influentate si de ultimul raport de tara, din septembrie 2006, care indica justitia ca punct slab. 

In ceea ce priveste prioritatile publice, romanii pun accent pe dezvoltarea economica, preturi si inflatie (30%), intr-o masura mai mare decat in noile state membre (20%) sau UE-15 (15%). In timp ce pensiile, sistemul sanitar, taxele si dezvoltarea economica a tarii sunt principalele motive de ingrijorare pentru romani, ceilalti cetateni ai UE sunt mai mult preocupati de somaj, terorism si imigratie. Astfel, doar 21% dintre romani considera somajul drept cea mai importanta problema a tarii, spre deosebire de 52% in tarile care au aderat in 2004 si 38% in vechile state membre, dintre care Germania detine valoarea maxima de 70%.

In toate cele 27 de tari din UE, drepturile omului sunt considerate valoarea fundamentala. Insa 'romanul mediu' intelege prin drepturile omului salarii mai bune si locuri de munca, in timp ce 'europeanul mediu' are in vedere protectia mediului si alte aspecte sociale. De asemenea, implinirea personala si munca se situeaza pe pozitii inalte in agenda romanilor, in detrimentul timpului liber.

Romanii conduc in topul celor care spun ca deocamdata „e rau, dar va fi bine”, cu 12% fata de 4%, cat este media europeana. Cei mai optimisti sunt ardelenii, bucurestenii si banatenii, iar cei mai pesimisti sunt cei din Vaslui, Botosani, zona Deltei si anumite regiuni din Muntii Apuseni, unde saracia este mai mare. Ei cred ca acum e rau in Romania si va fi si mai rau in urmatoarele 12 luni. In zonele unde oamenii au plecat la munca in Spania sau Italia, speranta ca va fi mai bine din punct de vedere economic este crescuta, spune sociologul Dumitru Sandu.

Eurobarometrul mai arata ca in Romania se inregistreaza cele mai mici procente in ceea ce priveste accesul la internet, de acasa - 19%, posesia unui autoturism - 21%, precum si informatii despre alegerea europarlamentarilor. Doar 30% stiu cum se aleg membrii Parlamentului European, fata de 49% in vechile state membre si 52% in tarile care au prins valul aderarii in 2004.

Potrivit lui Giorgio Ficcarelli, ultimul Raport National arata faptul ca: “la momentul aderarii, romanii continua sa creada cu tarie in Uniunea Europeana si asociaza proiectul european cu un viitor mai bun. Entuziasmul pe care l-au aratat cetatenii romani in ajunul Anului Nou si al aderarii este de asemenea incurajator pentru restul Europei”.

In completare, sociologul Dumitru Sandu, a spus: „Increderea semnificativa si constanta pe care romanii o au in Uniunea Europeana este rezultatul combinat al insatisfactiei fata de viata de zi cu zi a cetatenilor dintr-o tara latina, care resping socialismul si au incredere in institutiile traditionale, intre care biserica si armata ocupa primele locuri”.

Studiul a fost realizat, in perioada 6-9 septembrie, pe un esantion de 1047 de romani.

Camelia Moga

[EurActiv.ro]

Linkuri:

- EUROBAROMETRUL 66, OPINIA PUBLICA IN UNIUNEA EUROPEANA - REZULTATE PRINCIPALE
- EUROBAROMETRUL 66 - RAPORT NATIONAL