Integrarea Romaniei in UE se va desfasura intr-un context semnificativ diferit in comparatie cu cel al negocierilor de aderare si, din aceste motive, structurile si organismele de reprezentare a intereselor Romaniei in cadrul UE vor trebui sa se adapteze noilor provocari. Clubul "Romania-UE" Bruxelles (www.euro-club.org) si-a asumat responsabilitatea de a alcatui un mic "ghid" al "actorilor romani in Bruxelles-ul european".

'Ghidul' incearca sa prezinte, schematic, 'poza' romanilor din Bruxelles-ul european.

Cota administrativa a Romaniei in institutiile europene

In functie de nevoile pe care le au si de bugetul disponibil, institutiile europene sunt singurele care decid asupra numarului de angajati. Regulamentul functionarului european prevede necesitatea respectarii unei acoperiri geografice echitabile, insa nu se poate vorbi de un sistem fix de cote administrative alocate tarilor membre. Pe de alta parte, in contextul aderarii celor 10 noi state membre in 2004, Comisia Europeana a publicat, in 2003, un Plan de Angajari care specifica numarul de angajati din noile state membre care urmau sa fie recrutati in urmatorii sapte ani. La doi ani dupa aderare, situatia este dupa cum urmeaza: https://ec.europa.eu/dgs/personnel_administration/documents/bs_sexe_nat_grade_en.pdf (se poate vedea ca, spre exemplu, din 1341 polonezi care urmau sa fie angajati intre 2004 si 2011, 539 au fost deja angajati, ceea ce inseamna 40%).

Pentru moment nu exista informatii privind un plan de angajari pentru cetatenii romani si bulgari. Cert este ca procesul de recrutare a inceput, concursuri pentru translatori, interpreti, asistenti si administratori aflandu-se deja in desfasurare si concursuri pentru sefi de unitate fiind planificate pentru 2007.

Clubul „Romania – UE” Bruxelles

Clubul „Romania – UE” Bruxelles (www.euro-club.org) este un grup independent de experti romani care locuiesc si isi desfasoara activitatea in Belgia, multi dintre membri fiind direct implicati in activitatile specifice capitalei europene. Scopul sau principal este de a contribui la integrarea Romaniei in UE. Clubul se doreste un "think-tank" care sa se constituie intr-un element de opinie obiectiv si independent in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si UE.

Principalele obiective ale clubului sunt: sprijinirea eforturilor de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana; promovarea imaginii Romaniei in mediile europene; promovarea expertizei romanesti in afacerile europene; facilitarea comunicarii ideilor si principiilor europene in Romania. Clubul este independent financiar, fara caracter religios sau politic, independent de orice structura guvernamentala sau partid politic din Romania sau UE.

Clubul este o voce a Romaniei in capitala Europei. Printr-o foarte buna coordonare a membrilor, se organizeaza diverse dezbateri, conferinte si studii, legate de pasii spre aderare si de rolul pe care Romania il va juca ca viitor stat membru. Este responsabilitatea si dorinta membrilor ca entitate independenta in inima Europei sa se implice pe termen lung in procesul integrarii europene.

ROMBEL

Grupul ROMBEL reprezinta cea mai larga comunitate a romanilor din Belgia, avand drept scop liberul schimb de informatii intre acestia. Deschis in anul 2002 si numarand in prezent peste 1.300 de membri, ROMBEL foloseste ca suport de comunicare Internetul beneficiind astfel de cel mai rapid si practic mod de comunicare intre romanii din diaspora, avand o arie de acoperire si o audienta practic nelimitate. Dorind sa-si pastreze in continuare caracterul popular, independent si neconformist, ROMBEL promoveaza libera comunicare, organizeaza actiuni culturale, sportive si caritabile si va continua sa promoveze imaginea Romaniei in Belgia si in lume. ROMBEL poate fi accesat la adresa: WWW.ROMBEL.COM sau WWW.ROMBEL.ORG