Trei persoane fizice au determinat Curtea Constitutionala sa decida ca dezincriminarea insultei si calomniei au fost neconstitutionale, pentru ca a lasat in aer procesele aflate pe rol. Societatea civila a luat foc.

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o luna, ca abrogarea articolelor de lege prin care insulta si calomnia erau considerate infractiuni este neconstitutionala. Sentinta a fost data acum o luna si inca nu a fost motiva-ta, prin urmare nu se cunosc motivele pentru care judecatorii au gasit neconstitutionale prevederile articolului din noul Cod penal, care dezincrimina cele doua infractiuni. Curtea a luat aceasta decizie dupa ce a fost sesizata de trei instante, care au cerut judecarea exceptiei de neconstitutionalitate in trei procese diferite.

Articol complet in Cotidianul

Potrivit unui comunicat, APADOR-CH a luat cunostinta cu ingrijorare de decizia Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionala abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie, ce erau prevazute in art.205-206 din Codul penal. Trebuie insa precizat ca acesta decizie nu duce automat la reincriminarea celor doua fapte deoarece, potrivit art. 62 alin. 3 din Legea nr. 24/2000 privind tehnica legislativa, „abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv”. Asupra abrogarii nu se poate reveni nici direct si nici indirect, pe calea unei decizii de neconstitutionalitate. Singurul mod in care insulta si calomnia ar putea fi din nou calificate drept infratiuni este printr-o lege adoptata de catre Parlamentul Romaniei.

APADOR-CH solicita Parlamentului Romaniei sa nu adopte, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, prevederi care sa reincrimineze insulta si calomnia si care sunt de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare, valoare esentiala pentru o societate democratica.

Sursa: APADOR-CH

Agentia de Monitorizare a Presei,  Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare si Conventia Organizatiilor de Media isi exprima profunda ingrijorare fata de decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional articolul I, punctul 56 din legea 278/2006 care amenda Codul Penal eliminand articolele referitoare la insulta, calomnie, proba veritatii si defaimarea tarii sau a natiunii.

Organizatiile considera ca acesta este un pas inapoi in protectia exercitarii dreptului la libera exprimare. Anul trecut, Romania inregistrase un progres prin eliminarea articolelor mai sus mentionate din Codul penal ca urmare a unei legi votate de Parlamentul Romaniei, la initiativa Ministerului Justitiei. Aceasta masura a fost ceruta de peste 10 ani de jurnalisti si organizatii ale societatii civile.

Sursa: CJI

Clubul Roman de Presa va face apel si va protesta la organismele internationale juridice si de presa in vederea anularii deciziei “rusinoase pentru o Romanie europeana”.

CRP constata ca, in mod paradoxal, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, “atacurile la adresa libertatii presei se produc in serie”.

“Dupa proiectul ministrului Justitiei de a limita accesul presei la informatie, dupa ce procurorii au primit dreptul de a viola cand doresc spatiul electronic privat al cetatenilor, Curtea Constitutionala reintroduce insulta si calomnia ca infractiuni in Codul Penal, decizie de natura sa descurajeze si sa submineze activitatea presei”, se afirma in comunicatul CRP.

Articol complet la HotNews.ro