Comisia Europeana indeamna statele membre ale UE sa intareasca masurile de protectie, in urma descoperirii virusului patogen H5N1 la o ferma din Suffolk. Totodata, Comisia se opune interzicerii exporturilor carnii de pasare in tari precum Japonia si Rusia.

„O interdictie totala privind exporturile de carne de pasare dintr-o tara precum Marea Britanie nu se justifica si reprezinta o masura exagerata”, a afirmat Michael Mann, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. „Orice restrictie ar trebui aplicata doar in cadrul zonei afectate. Nu avem de-a face cu o situatie generalizata. Este vorba despre o singura ferma si consideram ca au fost luate masurile necesare ”, a completat Mann.

In aceeasi zi, Rusia, Japonia, Africa de Sud, Hong Kong si Coreea au impus interzicerea importurilor de carne de pasare si de produse din carne de pasare din Marea Britanie, masura care, in conformitate cu ultimele rapoarte, va aduce prejudicii in valoare de milioane de euro industriei din acest sector.

Mann a mai dezmintit si articolele din presa care sustineau ca Irlanda a impus, la randul sau, interzicerea importurilor de carne de pasare din Marea Britanie, adaugand ca este imposibil ca un singur stat al Uniunii Europene sa blocheze importurile venite dintr-un alt stat membru. In urma izbucnirii epidemiei au fost introduse masuri privind protectia, supravegherea si stabilirea zonelor de protectie. Membrii Comitetului Permanent pentru Lantul alimentar si Sanatate Animala au luat la cunostinta masurile luate de Marea Britanie, in cadrul intalnirii din 6 februarie de la Bruxelles, si si-au manifestat acordul in legatura cu acestea.

La ferma din Suffolk (sudul Angliei) unde 2500 de curcani au murit din cauza gripei aviare, sacrificarea celor 159.000 pasari a fost incheiata la data de 7 februarie. Transportate in camioane sigilate, carcasele au fost duse in Staffordshire (West Midlands) pentru a fi incinerate.
Unul dintre medicii veterinari care a asistat la sacrificare a fost dus la spital pentru examinare, dupa ce acuzase o „usoara afectiune pulmonara”. Reprezentanti ai Agentiei de Protectie a Sanatatii din Marea Britanie afirma ca este foarte putin probabil ca medicul veterinar, care a purtat echipament de protectie, sa poate fi expus infestarii cu virusul H5N1, adaugand ca „nu sunt motive de ingrijorare.”

Expertii cauta inca o posibila cale prin care virusul H5N1 a ajuns in Suffolk. Mann sustine ca, potrivit expertilor din cadrul Comitetului Protectiei Alimentelor, este putin probabil ca virusul sa fi venit dinspre Ungaria, unde, in ianuarie s-a inregistrat ultima epidemie de pe teritoriul UE. Este cunoscut faptul ca in ianuarie si februarie nu exista migratii ale pasarilor. Singura posibilitate luata in calcul este ca virusul sa se fi transmis prin intermediul excrementelor pasarilor care au fost aduse la ferma pe incaltamintea pescarilor .

Alte doua decesuri cauzate de gripa aviara inregistrate pe teritoriul Egiptului si al Nigeriei indica faptul ca, in afara granitelor Uniunii Europene, gripa aviara este mult mai agresiva. Din 2003, cand virusul s-a transmis pentru prima data la om, la nivel mondial s-au inregistrat cel putin 173 de decese.

Linkuri:

Uniunea Europeana

Articole de presa
Studii academice