Presa internationala relateaza ca doi etnici albanezi ucisi in timpul manifestatiilor de simbata din Kosovo au murit din cauza gloantelor de cauciuc trase, probabil, de jandarmii romani din trupele ONU de mentinere a pacii.

Confruntari Politie-manifestanti albanezi la Pristina - 10 februarie | Foto: BIRN

Jandarmeria Romana, contactata de HotNews.ro, nu confirma insa aceste informatii si spune ca politistii romani au actionat conform reglementarilor legale in domeniu.

“Forta de politie locala - KPC, a fost asistata de catre mai multe contingente de politie si jandarmerie din trupele ONU de mentinere a pacii. Au fost astfel trupe din mai multe tari, printre care Ucraina, Polonia, Romania, insa dupa cite am putut afla numai trupele romanesti au fost echipate special pentru interventie”, spune Jeta Xharra, jurnalist la Reteaua Balcanica de Investigatii Media (BIRN-Kosovo).

In prima faza, si Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo - UNMIK a evitat sa confirme ca cei doi etnici albanezi ucisi cu gloante de cauciuc trase de fortele de mentinere a ordinii. Marti, insa, acest lucru a fost confirmat oficial.
 
Doi militanti ai miscarii albaneze Autodeterminare, care solicita independenta neconditionata a provinciei, au murit simbata, in urma confruntarilor violente izbucnite in timpul unei manifestatii organizate la Pristina impotriva planului ONU pentru Kosovo.

Alte aproximativ 70 de persoane au fost ranite in aceste confruntari.

La solicitarea HotNews.ro, Jandarmeria Romana spune ca “toate procedurile si modurile de actiune”, ale trupelor romanesti de mentinere a pacii “sunt reglementate prin Regulile de angajare, specifice in teatrele de operatii, acestea fiind norme cu caracter intern, pentru fortele implicate”.

Sursa: HotNews.ro

====

Declaratia adjunctului sefului politiei UNMIK, Trygve Kalleberg:

Pentru a mentine impartialitatea si profesionalismul investigatiei asupra incidentelor de sambata, 10 februarie, am decis infiintarea unei comisii de ancheta in cadrul Departamentului Criminalitate al Politiei UNMIK. Comisia este formata din ofiteri internationali de investigatie, acestia nefiind implicati in incidentele analizate. Din punctul de vedere al KPS, doar unul dintre ofiterii nostri face parte din comisie si nici acesta nu a fost implicat in demonstratii. Inspectoratul Politiei din Kosovo este invitat si poate participa la investigatie, personal urmand a avea intalniri zilnice cu reprezentantii sai.

Investigatia a fost initiata imediat dupa ce am primit informatiile referitoare la incidente.

Ancheta este in derulare. In momentul de fata documentam cazul, culegem probe, luam declaratii, analizam alte date, comentarii, informatii etc, de unde rezulta ca investigatiile sunt organizate in cel mai profesionist mod. Intentia noastra este aceea de a dezvalui faptele si de a va prezenta adevarul.

In cursul demonstratiilor, Politia a utilizat gloante de cauciuc, dar ancheta noastra se concentreaza mai ales asupra aspectelor care privesc motivele tactice. In momentul actual este nepotrivit sa fac comentarii privind derularea anchetei, care este prioritara.

Sursa: ONUinfo.ro

====

Comisarul politiei ONU din Kosovo demisioneaza din cauza violentelor

Britanicul Stephen Curtis a demisionat la cererea UNMIK. Demisia sau este precedata de cea a Ministrului kosovar de Interne Fatmir Rexhepi.

Comisarul politiei ONU din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a demisionat la cererea UNMIK. Seful misiunii ONU, Joachim Ruecker, a facut acest anunt miercuri (14 februarie). El a afirmat ca a cerut demisia in urma confruntarilor violente dintre politie si demonstrantii etnici albanezi pro-independenta. Violentele au avut loc sambata trecuta la Pristina.

Ruecker a explicat ca a fost obligat sa il demita pe Curtis de "principiul responsabilitatii politice".

Seful politiei este al doilea inalt oficial care si-a prezentat demisia. Luni, pe fondul criticilor potrivit carora politia ar fi facut uz excesiv de forta, Ministrul kosovar de Interne Fatmir Rexhepi a declarat ca renunta la functie.

Demonstratia, organizata de miscarea Vetevendosje (Autodeterminare), a avut doua obiective: sa exprime opozitia fata de planul reprezentantului special al ONU Martti Ahtisaari pentru viitorul statut al Kosovo si sa ceara liderilor albanezi kosovari sa declare unilateral independenta.

Liderii kosovari s-au reunit intr-o intalnire extraordinara dupa demonstratie, acuzand Vetevendosje si pe liderul acesteia, Albin Kurti, de prejudicierea stabilitatii si intereselor provinciei Kosovo. Kurti si alti membri ai organizatiei au fost arestati.

Articol complet la Southeast Europen Times