Numai companiile care activeaza in anumite sectoare economice pot primi bani prin Fondurile Structurale ale Uniunii Europene. Aceste restrictii variaza de la program la program. Inainte sa inceapa sa realizeze un proiect, firmele care doresc finantare prin Fondurile Structurale trebuie sa verifice daca se incadreaza in anumite domenii de activitate, mai exact, in anumite coduri CAEN.

Pentru Programul Operational Sectorial (POS) “Cresterea Competitivitatii economice”, una din componentele de mare interes pentru firme este cea de investitii intr-un sistem inovator de productie. Cititorii EurActiv.ro au adresat o intrebare referitoare la codurile CAEN prevazute pentru aceasta masura: “codurile CAEN se refera numai la obiectele pricipale de activitate, sau si la cele secundare? Dar daca IMM-ul doreste sa inceapa o activitate productiva numai in cazul in care obtine finantare, deci acum nu are in activitati unul din codurile CAEN cerute?” Intrebarea este insotita si de un exemplu concret: “daca o societate mijlocie (IMM) are un obiect principal de activitate legat de comert cu produse metalice (altul decit cele indicate in Programul complement) si doreste sa dezvolte pe linga aceasta activitate un service center de prelucrare a produselor metalice (indoire, debitare,etc) si pentru asta vrea sa investeasca intr-o linie automatizata , este sau nu este “beneficiar eligibil”?

Raspunsul consultantului Ciprian Nicolae:
In Programul Complement aferent POS „Cresterea Competitivitat(la pagina 16) se mentioneaza ca: „Solicitantul desfasoara activitati economice incluse in clasificarea indicata in Programul Complement si specificata in cererea de oferta pentru solicitanti”, respectiv „In cazul intreprinderilor existente solicitantul va avea minim 2 ani de activitate economica si profit operational in ultimii 2 ani financiari”.
Avand in vedere aceste prevederi, consideram ca intrebarea ar putea sa isi gaseasca urmatorul raspuns:
- pentru a putea obtine finantare, IMM-ul in cauza trebuie ca, la momentul depunerii dosarului de finantare, sa fi derulat deja activitate intr-unul din sectoarele economice eligibile (conform codurilor CAEN: CB.0.00 - Minerit si cariere D.0.00 - Industrie prelucratoare; F0.00 – Constructii”). In exemplul mentionat de dumneavoastra, societatea comerciala mijlocie trebuie sa aiba deja, la momentul depunerii dosarului de finantare, experienta in prelucrarea produselor metalice;
- unul dintre criteriile pentru acordarea finantarii este, in cele mai multe cazuri (exceptam, spre exemplu, societatile nou constituite – „start-up-uri”) experienta in domeniul in care se incadreaza finantarea. Chiar daca aceasta experienta nu ar fi ceruta, in conditiile in care o societate fara experienta ar fi in competitie cu alte societati care au derulat activitati pe domeniul respectiv, este foarte probabil ca, in cursul evaluarii, sa piarda puncte importante si, drept urmare, sa se claseze in urma acestora in lista beneficiarilor de finantare;
- avand in vedere experienta programelor PHARE derulate pana in prezent, consideram ca solicitarea privind obiectul de activitate intr-unul din sectoarele economice eligibile se refera la una dintre activitatile prevazute in statutul societatii ca facand parte din domeniul de activitate. Poate deci sa fie si una dintre activitatile secundare. Atentie!!! Cel mai adesea este cerut in mod expres ca respectiva activitate – pentru care se solicita finantare nerambursabila – sa fie inregistrata in statut cu o anumita perioada inaintea depunerii dosarului de finantare (minim 6 luni).
Tinand cont de cele mentionate mai sus, consideram ca, daca IMM-ul in cauza nu desfasoara activitati intr-unul din codurile CAEN cerute si doreste sa inceapa activitatea productiva numai in cazul in care obtine cererea de finantare, nu va fi considerat beneficiar eligibil la finantare.

Precizari:
- Potrivit prevederilor Programului Complement aferent POS Cresterea Competitivitatii Economice, Axa prioritara 1 „Un sistem inovativ de productie”, domeniul major de interventie 1.1 „Investitii productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor”, operatiunea a) „Sprijin pentru intarirea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile”, a.2) „Investitii in bunuri tangibile si intangibile pentru IMM-uri”, „Intreprinderile trebuie sa opereze in unul din urmatoarele sectoare economice eligibile, conform codurilor CAEN: CB.0.00 - Minerit si cariere D.0.00 - Industrie prelucratoare; F0.00 – Constructii”. (a se vedea pagina 21 a Programului Complement, disponibil pe site-ul www.minind.ro).
- POS Cresterea Competitivitatii Economice are ca Autoritate de Management: Ministerul Economiei si Comertului. Fondurile europene alocate pentru acest program sunt de 2,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. In prezent, continutul programului este negociat de catre autoritatile romane si Comisia Europeana.

NOTA:
EurActiv.ro si HotNews.ro publica raspunsuri detaliate ale consultantilor si autoritatilor publice, pe baza solicitarilor de informatii si sesizarilor primite de la cititori. Folositi posibilitatea de a adresa intrebari prin intermediul butonului „Comenteaza articolul” pozitionat la finalul articolelor din cadrul sectiunii „Finantare UE”.