Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, este citat de Ziarul Financiar spunand ca mai este mult de lucru pentru convergenta la euro. 'Este capabila Romania sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite la Maastricht pentru a intra in zona Euro?' se intreaba BankingNews.ro.

"Bravo pentru ceea ce s-a facut, dar mai este mult de lucru pentru convergenta Romaniei la euro si nu este loc pentru relaxare", a avertizat ieri Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

El a spus ca BCE nu transmite Romaniei nicio indicatie privind data la care ar trebui sa adopte euro. "Romania este bine-venita in zona euro atunci cand va fi pregatita. Nu indicam un Orizont de timp anume. Incurajam insa Romania sa continue sa lucreze foarte activ pentru atingerea convergentei", a afirmat Trichet, in cadrul conferintei de presa de la finalul reuniunii Consiliului Guvernatorilor BCE pe probleme de politica monetara.

In acelasi timp, seful BCE a precizat "cu cat mai repede va fi realizata convergenta cu atat mai bine". El a insistat punand in balanta realizarile macroeconomice ale Romaniei din 2006, fata de eforturile care trebuie facute in continuare.

"Am remarcat ca ati avut un an 2006 foarte bun, chiar parametrii macroeconomici flatant de buni. Nu este insa loc de relaxare pentru ca procesul de convergenta la euro este foarte ambitios", a mai afirmat Trichet.

Articol complet in Ziarul Financiar

Este capabila Romania sa indeplineasca criteriile de convergenta?

Momentul adoptarii EUR in 2014 ar trebui sa fie precedat de momentul intrarii in mecanismul ratelor de schimb ERM II din 2012, perioada in care moneda nationala RON va avea o paritate fixa fata de EUR. Dupa o perioada de 2 ani, tara noastra ar trebui sa adopte efectiv moneda EUR.
 
Trebuie indeplinite 5 criterii de convergenta stabilite de tratatul de la Maastricht. Criteriile se refera la rata inflatiei, rata dobinzii pe termen lung, cursul de schimb, deficitul bugetului consolidat si datoria publica.

Inflatia, asa cum este masurata prin indicele preturilor de consum, se afla pe un trend descendent. Spre exemplu, rata anuala a inflatiei a scazut de la 14,1% in 2003 pina la 4,87% la sfarsitul anului 2006. BNR are o tinta de inflatie de 4% pentru 2007.
 
Pe de alta parte, indicatorul care va conta in masurarea inflatiei este rata medie anuala, care s-a situat la un nivel de 6,56% p.a. la sfarsitul anului 2006, departe de nivelul admis comform tratatului de la Maastricht de 2,8% p.a.
 
De aceea, BNR ar trebui sa adopte in continuare o politica monetara restrictiva si sa ramina vigilenta in ceea ce priveste supraincalzirea economiei. BNR a decis in ultima sedinta de politica monetara sa scada din nou dobanda cheie de la 8,00% la 7,50% pe an, decizie ce a fost sutinuta de evolutia pozitiva peste asteptari de pana acum a inflatiei si de continua apreciere a leului.
 
In ceea ce priveste rata dobinzii pe termen lung, nu avem inca o piata tranzactionabila a titlurilor de stat emise pe termen lung, de regula pina la 10 ani. In trimestrul doi al anului curent, Ministerul Finantelor Publice va redeschide emisiunile de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadentele de 3 si 5 ani si va fi lansata emisiunea de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadenta de 10 ani. De urmarit, cu ce rate de randament (rata dobinzii pe termen lung) vor fi lansate emisiunile de obligatiuni guvernamentale cu scadenta de 3, 5 si 10 ani.

Conform raportului de convergenta al Bancii Centrale Europene din Decembrie 2006, rata dobinzii pe termen lung pentru obligatiuni emise de statele membre pe 10 ani era in medie de 6,2% p.a.

Analizand cursul de schimb, moneda nationala RON a inregistrat o continua apreciare fata de EUR in ultimii trei ani, moneda nationala fiind favorizata de ratele de dobinda la depozite relativ ridicate de pe piata romanesca. Criteriul conform Maastricht este ca moneda nationala sa inregistreze o evolutie maxima de +/-15 procente fata de media pe doi ani.
 
Deficitul bugetului consolidat a fost de 2,4% din PIB la sfarsitul anului 2006, fapt pozitiv deoarece acest nivel s-a situat sub nivelul de 3% impus de tratatul de la Maastricht.
 
In ceea ce priveste datoria publica interna, Romania sta cel mai confortabil. Nivelul datoriei publice interne a fost de 12,8% din PIB la sfarsitul anului 2006, mult sub nivelul de 60% impus prin tratatul de la Maastricht.

Articol complet la BankingNews.ro