In calitate de membra a Uniunii, Romania este obligata sa ofere asistenta tarilor aflate in curs de dezvoltare, de minimum 0.17% din PIB pana in 2010, dar a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut in 2007. Alegerile din tara ar putea amana dezvoltarea de noi programe de asistenta. Pe de alta parte, in conditiile in care UE asigura jumatate din ajutorul mondial, multe guverne europene au ramas in urma cantitativ si calitativ fata de calendarul asistentei pentru tarile sarace.

Fetite in Sahara, stand pe ajutoare UE | foto: w-sahara.blogspot.com

Potrivit ultimelor statistici ale Comisiei Europene, Romania a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut (80 de milioane euro) in 2007. Grosul asistentei acordate de Romania (ODA – official development assistance – asistenta oficiala pentru dezvoltare) a fost canalizat prin bugetul UE, iar 5 milioane euro prin alte agentii si programe multilaterale.

Un raport al Confederatiei Europene a ONG-urilor pentru Ajutor si Dezvoltare (CONCORD) exprima ingrijorarea ca alegerile din 2008 pot avea ca efect oprirea oricarei schimbari in bugetul ODA, deoarece asistenta nu este considerata o prioritate. In mod similar, nu se asteapta nici imbunatatiri substantiale ale capacitatii. In acest ritm este putin probabil ca Romania sa-si atinga obiectivele propuse pentru 2010.

De altfel, eforturile guvernelor europene continua sa scada, saracii primind ajutoare mai mici cu 75 miliarde de euro, pana in 2010 fata de nivelul promis, releva raportul CONCORD, confederatie care reprezinta 1 600 ONG-uri din intreaga Europa, inclusiv din Romania.

Ultimele statistici emise in aprilie 2008 constata un usor declin legat de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare (ODA) acordata de Europa, precum si legat de proportia ODA din produsul economic european. 2007 ar fi trebuit sa insemne un an de cresteri semnificative care sa duca la atingerea tintelor propuse. A fost inregistrata insa o scadere, ratarea acestor tinte promise de catre Europa avand un cost uman urias, deoarece orice ajutor ar putea si ar trebui sa salveze vieti.

„100 000 de persoane decedate in Burma, preturile alimentelor explodeaza si o femeie, fiind insarcinata sau la nastere, moare in fiecare minut. Acum mai mult decat niciodata guvernele europene trebuie sa ofere asistenta promisa saracilor lumii” declara Justin Kilcullen, Presedintele CONCORD.

Premianti si codasi

Doar noua guverne din Uniunea Europeana si-au sporit nivelul ODA, calculat ca procentaj din produsul economic intre anii 2006 si 2007. Acestea sunt din Austria, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Romania si Spania. Dar marea majoritate a statelor membre – 18 din 27 – nu au reusit sa creasca nivelul asistentei ODA intre anii 2006 si 2007. Dintre vechile state membre (grupul EU 15) cu o lunga istorie legata de acordarea de ajutoare, cateva au inregistrat scaderi drastice ale nivelului ODA, de peste 10%: Belgia, Franta si Marea Britanie. Grecia, Italia si Portugalia se situeaza sub tintele propuse pentru 2006.

Dintre noile state membre, situatia este variabila. Cipru si Ungaria si-au redus nivelul ODA intre 2006 si 2007, in vreme ce Estonia si Lituania au inregistrat cresteri.

Se umfla cifre

Raportul CONCORD arata ca guvernele europene continua sa-si „umfle” statisticile privind asistenta, introducand in raportari costuri ale burselor pentru studenti si intretinerea refugiatilor. Desi importanta acestora nu poate fi contestata, ele nu reprezinta asistenta pentru dezvoltare. Dincolo de stergerea datoriilor, este esential sa fie alocate noi resurse, in primul rand pentru a salva sute de mii de vieti. Raportul constata ca cele 15 'vechi' state membre au asigurat numai 0,33% din propriul produs intern brut ca asistenta veritabila – continuand sa se plaseze sub obiectivul de 0,39% din PIB stabilit pentru 2006.

Ministerul de Externe roman considera anularea datoriei externe drept ODA, ca si facilitarea de studii pentru studentii straini in Romania. In 2007, guvernul roman a lansat un program de burse pentru studentii africani in Romania. Cei 500 000 euro alocati in 2007 au fost considerati drept ODA. In timpul summit-ului UE – Africa de la Lisabona din decembrie 2007, presedintele Basescu a anuntat ca Romania va oferi asistenta pentru dezvoltare prin sprijinirea educatiei din Africa.

Calitatea ajutorului

Raportul constata capacitatea limitata a Ministerului de Externe roman, organism responsabil cu cooperarea pentru dezvoltare, dar si lipsa unui mecanism clar de plati ale ajutorului bilateral, ceea ce submineaza considerabil predictibilitatea fluxului de asistenta. Acest aspect este inrautatit si de faptul ca guvernul nu se implica in angajamente multianuale de finantare.

Romania nu si-a stabilit un calendar pentru atingerea obiectivului de 0,17% in 2010, iar reprezentantii Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile si ai Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare, consultati la intocmirea raportului, considera ca Romania nu va atinge obiectivul UE de 0,17% din venitul sau intern brut in 2010 fara a-si umfla artificial asistenta acordata.

Ce ar trebui sa faca guvernele

Raportul cere guvernelor statelor membre sa inceteze umflarea cifrelor ODA si sa ofere cetatenilor o imagine reala a contributiilor si sa se concentreze pentru cresteri veritabile, planificate si transparente ale cheltuielilor.

Guvernului Romaniei i se cere intarirea capacitatilor, stabilirea unui mecanism de plati care sa permita indeplinirea angajamentelor, elaborarea de strategii si incetarea umflarii cifrelor ODA prin finantarea datoriilor externe si a studentilor straini.

Conform tendintelor actuale, Uniunea Europeana va acorda asistenta cu 75 de miliarde euro mai putin decat nivelul promis intre 2005 si 2010.

2008 este un an crucial pentru asistenta, care va pune la incercare credibilitatea guvernelor europene. La Forumul la Nivel Inalt Ministerial privind Eficienta Ajutorului, care se va tine in septembrie in Accra, Ghana, Uniunea Europeana va trece in revista progresele inregistrate in indeplinirea angajamentelor cruciale luate la Paris in 2005. „Europa are responsabilitatea unui rol conducator la acest eveniment crucial, prin oferirea unui sprijin sporit si imbunatatit” declara Marivic Raquiza, de la GCAP Asia de Sud-Est, de Nord si Centrala (GCAP-SENCA)."

Pe 26-27 mai 2008, ministrii europeni vor intalni Consiliul pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (GAERC) pentru a dezbate asistenta si dezvoltarea. Membrii CONCORD si activistii organizatiei 'Apel Global la Actiune pentru Combaterea Saraciei' (GCAP) vor picheta cladirea Consiliului UE din Bruxelles si vor manifesta in timpul intrunirii GAERC, impotriva continuarii lipsirii de asistenta.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Linkuri:
- CONCORD
- Raportul CONCORD
- Apel Global la Actiune pentru Combaterea Saraciei
- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare
- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile