Parlamentul European va vota in aceasta saptamana un raport ce propune crearea unei "carti albastre" - permis de lucru european - inspirata de "cartea verde" americana. Aceasta isi doreste sa raspunda la cererea mare de angajati calificati in anumite domenii precum tehnologia informatiei si inginerie. In dosarul de fata va prezentam punctele de vedere ale catorva deputati europeni privind cartea albastra si ce cred potentialii posesori ai acesteia.

Cartea albastra europeana, similara cu sistemul american de carte verde, va atrage imigranti cu o inalta calificare profesionala, in special in sectoare care se confrunta cu lipsa personalului calificat. Propunerea de directiva doreste sa imbunatateasca atractivitatea UE ca destinatie pentru muncitorii inalt calificati, avand in vedere ca „50% din imigrantii cu inalte calificari profesionale se indreapta catre SUA sau Canada si doar 5,5% vin in UE", potrivit raportoarei Eva Klamt (PPE-DE, Germania).
 
Directiva, propusa de Comisia Europeana, urmareste doua obiective:

    * introducerea unei proceduri speciale, bazate pe criterii comune, pentru admiterea in UE a cetatenilor din tari terte, cu scopul desfasurarii unei munci care necesita inalta calificare, pe durata a mai mult de trei luni;
    * eliberarea pentru cei care au fost admisi a unui permis de resedinta, asa-numita carte albastra UE, precum si un anumit numar de drepturi pentru acestia si familie, printre care posibilitatea de a munci, in anumite conditii, intr-un alt stat membru dupa o sedere legala de doi ani in primul stat membru UE.

Eligibilitate si drepturi

Potrivit raportului de consultare, elaborat de Ewa Klamt, solicitantul trebuie sa detina o oferta de munca in UE  si cel putin cinci ani de experienta profesionala in domeniul in cauza sau o calificare universitara recunoscuta de statul membru UE. In plus, propunerea de directiva mai prevede stabilirea unor criterii salariale: un salariu minim obligatoriu raportat la salariul mediu din respectivul stat membru.
 
Viitoarea directiva nu se aplica insa solicitantilor de azil, lucratorilor independenti sau sezonieri. De asemenea, statele membre vor putea stabili anumite cote pentru numarul imigrantilor cu inalta calificare profesionala.
 
Unei persoane care indeplineste conditiile prevazute de directiva i se va elibera o carte albastra UE, cu o valabilitate initiala de doi ani, care poate fi reinnoita pentru inca doi ani. In cazul in care contractul de munca este pentru o perioada mai scurta de doi ani, cartea va fi eliberata pentru durata contractului, plus inca trei luni. De asemenea, este acceptata o perioada de somaj pe durata a sase luni, potrivit unui amendament al deputatilor europeni (propunerea initiala a Comisiei prevedea o perioada de trei luni).
 
Drepturi si tratament egal

Detinatorul unei carti albastre are dreptul la reunificarea familiala imediata, sotul / sotia avand si acces la piata fortei de munca. Acestuia i se va acorda tratament egal cu cel aplicat cetatenilor UE in ceea ce priveste conditiile de munca, sanatate si siguranta la locul de munca, libertatea de asociere, formare profesionala, recunoasterea diplomelor, certificatelor si a altor calificari profesionale, asistenta sociala in conformitate cu legislatia nationala in cauza, beneficii fiscale etc.
 
Deputatii europeni de la Comisia pentru Libertati civile considera ca fiecare stat membru trebuie sa aiba posibilitatea de a decide numarul cartilor albastre pe care doreste sa le elibereze in fiecare an. Aceasta carte nu trebui vazuta ca un „drept" al imigrantului, iar acordarea sa poate fi refuzata, chiar daca toate conditiile sunt indeplinite. Autoritatile nationale pot, de asemenea, sa refuze un detinator al unei carti albastre emise de un alt stat membru UE.
 
Deputatii europeni sunt de parere ca statele membre nu ar trebui sa incurajeze astfel „migratia valorilor” (brain drain) din tarile terte in domenii in care se constata lipsa personalului calificat, ca de exemplu educatia si sanatatea. In plus, statele membre ar trebui sa ofere acest permis de sedere doar cetatenilor din tarile terte cu care Uniunea Europeana a incheiat acorduri de cooperare in domeniul imigratiei, au mai declarat deputatii europeni.
 
Va rezolva cartea albastra problema imbatranirii populatiei ?
 
Doi deputatii europeni ne-au vorbit despre cartea albastra la inceputul initiativei. „Este un pas timid in directia buna”, este parerea deputatei europene Lilli Gruber (Grupul Socialist din Parlamentul European, Italia). „Cererea reala pentru deprinderi specifice exista, variind de la stat la stat, si nu poate fi acoperita in interiorul Uniunii Europene. In aceste cazuri, este corect sa deschidem usile”, a mai spus doamna Gruber.
 
Domnul Moreno Sanchez (Grupul Socialist din Parlamentul European, Spania) sprijina „masurile care favorizeaza canalele legale de imigrare in UE, care sunt fundamentare in lupta impotriva imigratiei ilegale si a traficului uman”. Dumnealui a mai subliniat si „importanta dimensiunii externe a politicii europene in domeniul imigratiei”.

Sursa: Redactia Romana, Serviciului de Presa al Parlamentului European