Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy i-a surprins pe multi cu o serie de masuri diplomatice unilaterale legate de situatia tumultuoasa din Libia. Sarkozy a recunoscut oficial Consiliul National Libian - un grup "umbrela" format din fortele rebele libiene, cu sediul in orasul estic Benghazi, sfatuindu-i pe oficialii europeni sa ii urmeze exemplul. Mai mult decat atat, liderul francez a declarat ca ar trebui coordonate atacuri aeriene care sa targeteze fortele pro-Gaddafi. Impreuna cu premierul britanic David Cameron, Sarkozy a emis o declaratie comuna, care indeamna Consiliul European sa ia masuri concrete pentru a-i ajuta pe rebelii libieni si pentru a implementa a zona de interdictie aeriana deasupra Libiei.

"Pentru noi este clar ca regimul libian si-a pierdut orice fel de legitimitate. Pentru a pune capat suferintei poporului libian, Muammar Gaddafi si <clica> lui trebuie sa plece", se afirma in declaratie, potrivit Reuters.

Aceasta miscare a venit cu o zi inainte ca liderii europeni sa se intalneasca la Bruxelles pentru a discuta despre inrautatirea situatiei din Libia si despre un eventual raspuns solidar si comun. Inainte de summit, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Uniunea Europeana a rupt toate relatiile cu Gaddafi. "Cineva care porneste un razboi impotriva propriului sau popor nu poate ramane un interlocutor al Uniunii Europene. Facem un apel la Gaddafi, sa demisioneze imediat!" a spus Merkel, potrivit agentiei de stiri germane DAPD. Merkel a mai adaugat ca UE va face toate eforturile pentru a impune sanctiuni in ceea ce-l priveste pe Gaddafi. Referitor la mutarea lui Sarkozy, Merkel a spus ca "liderii europeni ar trebui sa se gandeasca mai mult inainte de fiecare pas" si ca ea si-ar dori sa vada "un semnal uniform din partea UE".

Mutarea lui Sarkozy i-a luat prin surprindere chiar si pe unii membri ai administratiei franceze. Potrivit cotidianului Le Figaro, recent numitul Ministru de Externe, Alain Juppe, a aflat de miscarile planificate abia cu o zi inainte. Tabloidul La Charente Libre il acuza pe Sarkozy ca "si-a imbracat costumul de Super Rambo". Printre liderii europeni care au criticat pozitia lui Sarkozy se numara Ministrul de Externe belgian Steven Vanackere - care e de parere ca mutarea a declansat "reactii negative" - si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a remarcat ca aceste actiuni sunt "delicate" si nu ar fi trebuit sa fie facute publice cu o zi inaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene.

In Germania, Ministrul de Externe Guido Westerwelle a declarat ca "statele, mai degraba decat guvernele, ar trebui recunoscute" si ca Uniunea Europeana n-ar trebui sa se lase atrasa intr-un razboi civil. Cu toate aceastea, Westerwelle e de parere ca zona de interdictie aeriana a ramas o optiune si ca sanctiunile ar trebui extinse, "o viitoare cooperare cu Gaddafi fiind imposibila".

Dupa reuniunea membrilor NATO, care a avut loc joia trecuta la Bruxelles, Ministrul german al Apararii, Thomas de Maiziere a avertizat ca eventualele actiuni militare din Libia "ar trebui gandite pana la capat". In timpul intalnirii, Secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen a subliniat ca Alianta a discutat posibilitatea de instituire a unei zone de interdictie aeriana si eventuala suplimentare a efectivelor de nave din regiune.

Intre timp, Statele Unite ale Americii au rupt legaturile dimplomatice cu regimul lui Gaddafi joi si au inceput supravegherea neintrerupta a spatiului aerian de deasupra Libiei. Secretarul de Stat american Hillary Clinton se va intalni saptamana viitoare cu membri ai opozitiei libiene, atat in Statele Unite, cat si in timpul vizitelor pe care le va efectua in Egipt si Tunisia.

In ziarele de vineri, analistii germani au reactionat la mutarea lui Sarkozy:

Cotidianul de centru-stanga Suddeutsche Zeitung scrie:

"Incercand sa-si spele pacatele pentru nehotararea cu care a retras sprijinul oferit vechiului regim tunisian, Sarkozy l-a abandonat decisiv pe dictatorul de la Tripoli. Astfel, Franta a devenit prima tara din UE care recunoaste guvernul rebel din Benghazi, in calitate de reprezentant legitim al Libiei. Se pare ca Sarkozy s-a saturat sa mai fie ultimul la rand cand vine vorba de politica externa..."

"In ceea ce priveste mutarea unilaterala a Frantei, petrecuta chiar inainte de summit-ul UE, reactiile liderilor europeni au variat de la surprindere la suparare. Insa chiar daca avocatii din cadrul Cancelariei de la Berlin sunt de parere ca recunoasterea adversarilor lui Gaddafi este <lipsita de temei din punctul de vedere al dreptului international>, <strangerea de mana> dintre Sarkozy si opozitia libiana ar putea fi un gest extrem de util din punct de vedere politic, intrucat demonstreaza ca aerul pe care il respira dictatorul care isi distruge propria tara este din ce in ce mai rarefiat."

Cotidianul de afaceri Handelsblatt scrie:

"Actiunile lui Sarkozy au potentat toate criticile care i s-au adus de-a lungul vremii. Franta isi doreste doar <sa faca senzatie> prin politica sa externa; sa genereze titluri de presa. Situatia din Africa de Nord este deja suficient de complicata. Aceste actiuni unilaterale ameninta sa agraveze lucrurile inutil."

"Legatura Frantei cu Africa de Nord este una istorica. Tocmai de aceea, Franta ar trebui sa fie mai interesata decat oricine altcineva de succesul procesului democratic din regiune. Pentru ca acest lucru sa se intample, ar fi necesare mai multe sugestii constructive si coordonate si mai putine actiuni unilaterale."

Financial Times Deutschland scrie:

"Nu exista nicio alta cale de a explica declaratiile recente ale lui Sarkozy: cerand atacuri aeriene impotriva fortelor pro-Gaddafi si recunoscand oficial guvernul rebel, Sarkozy demonstreaza ca deciziile sale au mai mult de-a face cu nivelul sau de testosteron decat cu gandirea logica. Aceste tipuri de sugestii nu ajuta pe nimeni la nimic: nici pe UE, nici pe libieni si, mai ales, nici pe el insusi."

"Nicolas Sarkozy face tot ce poate ca sa le insele asteptarile francezilor. Comportamentul sau afecteaza, de asemenea, si Uniunea Europeana."

"Ce fel de credibilitate mai are Uniunea Europeana cand seful celui de-al doilea stat membru ca importanta are o iesire violenta, iar sugestiile sale diplomatice nu sunt deloc potrivite pentru calmarea situatiei din Libia. Recunoasterea guvernului rebel este o masura diplomatica indoielnica. Daca Occidentul i-ar urma sfatul lui Sarkozy, ar deveni implicat intr-un lung, sangeros si complex razboi civil, din care nu ar iesi decat infrant."

"Europa ar trebui sa-l puna la punct pe acest salbatic (n.r. Sarkozy) si sa considere masuri mai eficiente."

Cotidianul de stanga Die Tageszeitung scrie:

"Dorinta lui Sarkozy de a recunoaste rebelii libieni se bazeaza in principal pe motive egoiste. Dupa scandalurile jenante din ultimele luni in ceea ce priveste prieteniile stranse dintre politicienii francezi si dictatorii din Africa de Nord, Sarkozy incearca acum sa-si imbunatateasca propria imagine. Trebuie sa recunoastem ca are instincte bune atunci cand vine vorba de a alege momentul potrivit pentru a-si juca rolul de personaj european important, aflat la conducere. Actiunile sale sunt insa dezonorante."

Cotidianul de centru-stanga Berlin Der Tagesspiegel scrie:

"Dupa dezastrul intrigilor tunisiene si demiterea Ministrului de Externe Michele Alliot-Marie, Sarkozy recunoaste rebelii libieni ca reprezentanti legitimi ai poporului. Berlinul si celelalte capitale europene ezita sa faca acest lucru. Astfel, UE arata la fel ca intodeauna: un gigant economic, dar un pitic politic."

O noua contra Sarkozy-Basescu

Presedintele Traian Basescu i-a starnit o reactie nervoasa presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Summitul UE dedicat situatiei din Libia atunci cand a pus la indoiala faptul ca statele membre ale UE ar trebui sa recunoasca imediat Consiliul National de Tranzitie al rebelilor libieni.

Potrivit informatiilor oferite de EuObserver a fost necesara interventia la calm adresat de Angela Merkel pentru a potoli spiritele.

Pozitia presedintelui Romaniei a fost similara cu cea a delegatiei din Bulgaria care a tinut sa aminteasca ca in cazul celor asistentelor medicale retinute in Libia sub acuzatia de infestare intentionata cu SIDA a unor copii acestea au fost torturate tocmai de membri ai acestui Consiliu.

Un incident similar intre presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy a avut loc la sfarsitul anului trecut, la summitul NATO de la Lisabona
 

de Andra Ciubotaru