Anual 25.000 de persoane încearcă să obțină un stagiu în cadrul Parlamentului European. Dintre aceștia, doar 600 sunt selectați.

În 2015 Parlamentul European a deschis numeroase stagii plătite și neplătite pentru
absolvenții învățământului superior - opțiunea generală sau opțiunea jurnalism (bursele Schuman) dar și stagii de formare dedicate absolvenților de liceu.

La fel ca în fiecare an legislativul european a deschis mai multe stagii dedicate tinerilor interesați de afacerile europene. 

Astfel, absolvenții de liceu sau studii superioare care vor să se implice în activitățile derulate de Parlamentul European, sunt invitați să opteze pentru unul din stagiile plătite sau neplătite oferite de secretariatul general al Parlamentului.

Tinerii au șansa să învețe ce înseamnă să fie cetățeni europeani și care este mecanismul de funcționare al celei mai importante intituții europene. 

 

  • Stagii plătite

Bursele Robert Schuman se adresează tuturor absolvenților de studii universitate. Aceste stagii sunt împărțite în două mari categorii: cele generale și cele dedicate absolvenților de journalism. Stagiile Robert Schuman se derulează de două ori pe an și au o durată fixă de cinci luni.

Condiții de participare:

- Cei interesați de un stagiu Schuman la PE trebuie să fie cetățeni într-unul din statele membre ale UE sau ai unei țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană;

- Să aibă 18 ani împliniți la data începerii stagiului de pregătire în cadrul PE;

- Să cunoască foarte bine una din limbile oficiale ale UE;

- Să nu fi urmat un stagiu sau să fi beneficiat de vreun contract de angajare remunerat din bugetul UE (pe o perioadă mai mare de patru săptămâni consecutive);

- Pentru opțiunea jurnalism, candidații trebuie să dovedească experiența profesională (prin articolele publicate, calitatea de membri ai unei asociații de jurnaliști din cadrul UE sau prin diploma de absolvire a studiilor de journalism, recunoscută în UE);

- Candidații trebuie să completeze un formular on-line, disponibil aici;

Data limită pentru trimiterea candidaturilor și începerea stagiilor:

Înscrierile se desfășoară în perioada 15 august - 15 octombrie 2015 (24:00, ora României), pentru stagiile care se vor desfășura în perioada 1 martie - 31 iulie 2015 și 15 martie – 15 mai 2016 (24:00, ora României), pentru stagiile din perioada 1 octombrie 2016 – 28/29 februarie 2017.

Bursele Robert Schuman durează cinci luni și nu există posibilitatea extinderii acestora.

Detalii privind normele interne ale stagiilor și vizitelor de studiu plătite, din cadrul PE pot fi accesate aici

 

  • Stagii de formare

Absolvenții de studii liceale au posibilitatea să aplice, la rândul lor, pentru un stagiu de formare la Parlamentul European. Stagiile de formare au o durată de patru luni (cu posibilitatea de prelungire) și sunt, la rândul lor, de două tipuri: obligatori și neobligatorii.

Cele neobligatorii au ca dată limită de înscriere perioada 1 august – 1 octombrie (pentru stagiile care încep la 1 ianuarie 2016),1 decembrie – 1 februarie (pentru stagiile care încep la 1 mai 2016) și perioada de înscriere 1 aprilie – 1 iunie 2016 (pentru stagiile care încep la 1 septembrie 2016).

Stagiile de formare obligatorii au următoarele date limită pentru recepționarea candidaturilor: 1 octombrie 2015 (pentru stagiile care se desfășoară între 1 ianuarie – 30 aprilie 2016), 1 februarie 2016 (pentru stagiile care se desfășoară între 1 mai - 31 august 2016) și 1 iunie 2016 (pentru stagiile care se desfășoară între 1 septembrie - 31 decembrie 2016).

Formularul de candidatură pentru stagiile de formare este disponibil aici.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul PE