Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a răspuns întrebărilor EurActiv.ro pe tema ridicării imunității politicienilor și pe tema proiectelor legislative de modificare a Codurilor penale,

la București, la finalul vizitei oficiale în România, în cadrul căreia a avut întâlniri cu premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis.

 

Timmermans nu a dorit să comenteze situația juridică a premierului Victor Ponta, a spus: „Aceasta situație nu are nicio legătură cu Comisia și cu siguranță nu vom face comentarii despre acest caz", a adăugat el, menționând că motivul vizitei sale este acela de a îmbunătăți implementarea aspectelor convenite in cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Întrebat de EurActiv dacă Comisia va lua o poziție în privința celor 20 de propuneri legislative care intenționează să modifice Codul Penal și Codul de Procedură Penală, Timmermans a spus că vor fi analizate și, dacă este necesar, Comisia își va transmite punctul de vedere. 

Cele mai importante declarații: 

Întrebare HotNews.ro, legată de punerea sub urmărire penală a premierului Victor Ponta:

 

  • Nu sunt în poziția de a comenta discutii interne în România. Comisia nu face niciodată comentarii pe cazuri specifice din niciun stat membru UE, inclusiv România.
  • Vom încerca sa îmbunătățim aplicarea celor convenite prin MCV, dar nu am niciun comentariu despre ceea ce se întâmplă în politica internă a României, este ceva ce politicienii români trebuie să decidă. 
  • Acesta este un caz în mâinile autorităților judiciare din România. Partea politică a lucrurilor este în mâna președintelui și în mâinile premierului și ale Parlamentului, si nu are nimic de a face cu Comisia Europeană
  • Ceea ce văd este că în România diferitele puteri ale statului își asumă responsabilități potrivit atribuțiilor. Nu am un comentariu specific. Comisia nu va interveni nicicum în acest proces

Întrebare EurActiv.ro pe tema imunității și votului parlamentarilor: 

  • Am vorbit cu sefii camerelor Parlamentului, în această dimineață, am reiterat poziția noastră potrivit căreia, ca în general, imunitatea parlamentarilor este legată de activitatea lor de parlamentari și imunitatea nu acoperă vreo potențială urmărire penală.
  • Președinții ambelor Camere au fost de acord cu mine în acest punct. Aceasta este poziția generală pe care o  repet și aceasta este poziția pe care Comisia va continua să o aibă în fața tuturor statelor, inclusiv România.
  • Vorbim despre imunitatea legiuitorilor, în termeni generali. De ce au ei imunitate? Pentru că în activitatea lor de legiferare, cand își prezintă o poziție în Parlament, aceasta nu ar trebui să fie deschisă urmăririi penale. De aceea avem imunitate parlamentara, nu pentru a împiedica urmărirea penală. Ca principiu general, președinții Camerelor au fost de acord 

 Întrebare EurActiv.ro privind inițiativele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală:

  • Comisia va analiza cu grijă amendamentele aduse legislației și va comenta dacă noi credem că nu aduc îmbunătățiri.
  • Legislația are consecințe asupra statului de drept și combaterii corupției și nu vom ramane tăcuți, ci vom avea o poziție față de aceste aspecte.
  • România a făcut progrese remarcabile în ultimii ani în lupta împotriva corupției.
  • Noi sprijinim România în a face reforme structurale, îmbunătățiri structurale în funcționarea instituțiilor statului de drept în această țară. Și vom continua, indiferent de ceea ce se întâmplă în cazuri particulare

 ----------

Vineri, 5 iunie, prim-vicepreședintele Timmermans s-a aflat la București pentru întâlniri cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul justiției, Robert Cazanciuc, cu membri ai comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlamentul României, precum și cu reprezentanți din organisme judiciare și organizații pentru a discuta despre Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) prin care Comisia Europeană urmărește și susține lupta împotriva corupției și consolidarea independenței justiției în România.