Într-un interviu pentru EurActiv.ro*, ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, a vorbit despre războiul informațional, militar și energetic în care este angajată țara sa. Bauer a prezentat elementele și instrumentele propagandei rusești în acest context și a detaliat eforturile duse de țara sa și comunitatea internațională pentru a contracara campania de dezinformare.

În domeniul războiului informațional și al securității cibernetice, ambasadorul Ucrainei spune că scopul Rusiei este separarea Ucrainei de Uniunea Europeană și de proiectul european, precum și divizarea eforturilor internaționale. Se dorește, explică Bauer, ”inducerea unui spirit de neîncredere în rândul populației ucrainene, pentru a descuraja susținerea autorităților ucrainene; crearea unei situații de incertitudine  totală.”

Teofil Bauer apreciază rolul României în regiune ca fiind foarte important, reacția țării fiind consecventă de la începutul conflictului. Ambasadorul vede în România un partener de lungă durată atât în ceea ce privește integrarea europeană și securitatea cibernetică, cât și în privința sectorului energetic. 

 

  • Război Informațional, Propagandă, Summit securitate cibernetică

EurActiv.ro: UE, prin Consiliul European, a recunoscut existența unui război informațional. Cât este război informațional în Ucraina și cu ce efecte pentru cetățenii săi?

Teofil Bauer: Aș începe prin a spune că odată cu evenimentele care au precedat anexarea Crimeii și începutul războiului în partea de Est a Ucrainei avem de-a face cu un nou tip de război, din componența căruia face parte și războiul informațional.

Unul dintre scopurile acestui război informațional este inducerea unui spirit de neîncredere în rândul populației ucrainene, pentru a descuraja susținerea autorităților ucrainene; crearea unei situații de incertitudine  totală pentru ca în final, să spunem așa, Ucraina sau conducerea Ucrainei să renunțe la orice planuri de integrare europeană a statului. 

EurActiv.ro: Cât este de extins și prin ce mijloace se realizează acest război informațional? Prin mass media tradiționale, prin internet, care sunt mijloacele preferate pentru propaganda?

Teofil Bauer: Mijloacele sunt foarte sofisticate, sunt foarte complexe. Se folosește totul, începând de la mass media tradițională, scrisă, televiziuni și așa mai departe, terminând cu ultimele invenții în domeniul informațional, dacă vorbim de internet sau de alte mijloace de comunicare.

EurActiv.ro: Deci putem vorbi despre o propagandă rusească?

Teofil Bauer: Da, este vorba despre o propagandă absolută, clasică, din partea Rusiei. Efectele acestei propagande, de multe ori nu sunt mai mici decât efectele unui război tradițional, deoarece această propagandă vizează toate păturile sociale ale populației ucrainene.

EurActiv.ro: Această propagandă se limitează la teritoriul Ucrainei sau se extinde și în regiune?

Teofil Bauer: Nu, bineînțeles, nu este voba numai despre Ucraina. Eu vorbesc despre Ucraina deoarece o reprezint dar, bineînțeles, se lucrează foarte intens și asupra mediului informațional din Uniunea Europeană și, ca atare, scopul este divizarea comunității europene.

Cunoașteți foarte bine exemple unde "roadele” într-o oarecare măsură chiar au fost atinse, iar scopurile Rusiei au fost atinse astfel încât comunitatea europeană să nu vorbească cu un singur glas, la unison. Desigur, scopul este lipsa unei susțineri pentru Ucraina în cadrul Uniunii Europene.

EurActiv.ro: Spuneați că s-au sofisticat mijloacele de propagandă. Cum apar acestea în spațiul ucrainean? Dețin oligarhii ruși mass media tradiționale, dețin rețele de socializare prin care aceștia pot influența mesajul sau, cum ajung la masă?

Teofil Bauer: Aș începe prin a preciza că în toată perioada de independență a statului ucrainean, vorbim de mai mult de 20 de ani, cele mai importante televiziuni sau posturi de radio și așa mai departe, cel puțin ca acționari, au avut surse rusești.

Bineînțeles că este vorba nu numai despre partea financiară, ci și despre politica redacțională, despre ceea ce se spune și cum se spune și în ce direcție se lucrează în acest sens. Desigur că statul ucrainean a înțeles cât de păguboasă este această politică care permite astfel de finanțări să aibă loc și care sunt rezultatele acestor finanțări din partea Rusiei, astfel că se încearcă protejarea spațiului informațional.

EurActiv.ro: Cu privire la internet, ne puteți preciza câteva aspecte? Dacă și pe partea acesta s-a ocupat spațiul informațional?

Teofil Bauer: Bineînțeles că internetul este folosit activ, cu atât mai mult cu cât populația ucraineană cunoaște foarte bine limba rusă, nu este nevoie de traducere sau de orice altceva. Limbile sunt extrem de apropiate, iar cine nu cunoaște limba o poate înțelege totuși.

De aceea, autoritățile ucrainene care au competență în sfera respectivă încearcă să combată aceste influențe asupra spațiului informațional. Mijloacele folosite de propaganda rusească, indiferent dacă vorbim de mass media tradițională sau alte mijloace, sunt destul de primitive.

Este vorba de a diviza societatea ucraineană, indiferent că vorbim de criteriul etnic, de o populație majoritară și o populație minoritară, că vorbim de Nord sau de Sud, că vorbim de partea de Est care este mult mai rusificată din punct de vedere mental sau partea de Vest care este mult mai aproape de Europa, se folosesc toate mijloacele, indiferent care ar fi acestea, principal fiind scopul.

Când vorbim de propaganda rusească, se lucrează în două direcții: prima își propune divizarea societății ucrainene în interior, așa cum am mai precizat, iar a doua direcție urmărește discreditarea Ucrainei în plan internațional, începând de la orice ar face președintele, Parlamentul, Guvernul și așa mai departe. Această direcție vrea să demonstreze că Ucraina nu are dreptul la existență deoarece a apărut alaltăieri sau cu 20 de ani în urmă, deci nu are o istorie ca stat, de aceea ar fi bine să nu existe deloc.

EurActiv.ro: V-aș întreba despre summit-ul pe securitate cibernetică care va fi organizat în mai, în România. E un subiect pe care l-am abordat, acela al securității cibernetice în regiune, războiul informațional, și doream să știm cum vedeți dvs. acest summit și ce așteptări aveți de la el?

Teofil Bauer: Aș menționa pentru început faptul că România nu întâmplător a fost aleasă ca stat care coordonează trust-ul NATO referitor la partea cibernetică, de aceea cred că și această reuniune care va avea loc la București nu este întâmplătoare. România are o experiență pe care o poate împărtăși. Este un domeniu foarte important,  însă în același timp este un domeniu foarte îngust, specific, pentru oameni specializați, iar noi sperăm că participanții la acest forum vor găsi niște soluții pentru ca reuniunea să-și atingă scopul.

EurActiv.ro: Ați spus că nu întâmplător România a fost aleasă ca locație pentru organizarea acestui summit. Vedeți un rol mai mare pentru Romînia în această regiune? Ce așteptări aveți din punctul acesta de vedere?

Teofil Bauer: De la debutul crizei din Ucraina, România a adoptat o poziție consecventă și constantă, distinsă, ca să spunem așa, față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Reacția României a fost foarte concretă. Într-o oarecare măsură, România a fost un exemplu pentru alte state din zona noastră, referitor la abordarea acestui subiect. Susținerea din partea României pentru noi este foarte importantă, dacă ținem cont de faptul că România și Polonia, alături de statele Baltice sunt unii dintre cei mai mari susținători ai noștri.

Pentru noi este și mai important având în vedere istoria, poate nu atât de simplă a relațiilor bilaterale  - ceea ce dă un plus, oferă valoare poziției pe care o are România astăzi și care, bineînțeles, se va reflecta și în relațiile noastre bilaterale pe viitor. 

 

  • Conflictul în Ucraina, Viitorul Ucrainei în Europa

EurActiv.ro: Dar în privința reacțiilor internaționale, credeți că există o coerență a spațiului internațional în ceea ce privește situația din Ucraina? Ne referim aici în special la eforturile americane și cele europene. Vedeți o coerență între aceste eforturi?

Teofil Bauer: Nu cred că ar fi corect să comparăm Europa și Statele Unite. Vorbim de niște puteri care au o forță diferită. Vorbim despre structuri diferite. Dacă vorbim de Statele Unite, acestea sunt un stat unitar, dacă vorbim de UE sau de Europa, vorbim de 28 de state și în acest caz este foarte greu să ajungi la un conses, să ai o poziție unitară și să o susții. În orice caz, pentru noi au fost (și sunt și în momentul de față) foarte importante și susținerea din partea Statelor Unite și cea din partea  Uniunii Europene.

Contăm pe această susținere, indiferent din care parte vine. Bineînțeles că există încercări intense de divizare a poziției celor două forțe.

EurActiv.ro: Una din temele principale ale războiului informațional este, până la urmă, viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană. Cum se simte acestă temă în Ucraina? Cum o percep cetățenii ucraineni?

Teofil Bauer: Poate ar părea paradoxal, dar toate evenimentele care s-au petrecut în ultima perioadă au condus la sporirea susținerii din partea societății ucrainene, a perspectivei europene.

Toate încercările din contra, de a diviza și îndepărta această perspectivă au avut un efect absolut invers. Societatea s-a consolidat în jurul acestei idei, a înțeles unde este bine și de unde ne vine răul. Sunt convins că pe parcurs ce Ucraina va îndeplini pas cu pas toate cerințele impuse candidaților care vor să adere la UE, susținerea din partea societății va fi și mai mare deoarece se vor vedea rezultatele în fiecare zi.

EurActiv.ro: Cum vedeți soluțiile, sau cum vede statul ucrainean soluțiile pentru această ieșire din război? Putem să-l numim război?

Teofil Bauer: Nu cred că ar trebui să avem niciun fel de dubiu referitor la faptul că avem de-a face cu un război. Toate încercările de a se demonstra că este vorba despre un conflict civil, că este vorba de niște separatiști, de niște divergențe ideologice sau de civilizație și orientare, toate acestea fac parte din elementele războiului informațional despre care am vorbit la început. Avem de-a face cu un război. Parte a acestui război și inițiator al acestui război este Rusia ca stat și nu altcineva sau ceva. Ei finanțează, ei susțin, ei trimit forțe armate și armament în zona respectivă, cu toate consecințele pe care le avem astăzi.

Referitor la întrebarea care ar fi soluțiile de ieșire din situația creată, dacă ar fi fost un răspuns foarte simplu, cred că ar fi fost deja găsit. Situația este foarte complicată, dar nu cred că este fără ieșire. Având în vedere că vorbim despre un război, vorbim de părți, vorbim de inițiatori. Trebuie blocate toate acțiunile celor care au inițiat acest război. De aceea, Ucraina s-a adresat și comunității internaționale și Uniunii Europene, pentru a analiza posibilitatea amplasării, în zona de conflict, adică acolo unde avem un război în momentul de față, a așa-ziselor căști albastre. Scopul este închiderea graniței, vorbim de un segment de cel puțin 400 de km de frontieră între Ucraina și Rusia, care astăzi nu este controlat de către autoritățile ucrainene. Bineînțeles că pe acolo [n.r. rușii] ne aduc orice, un cuvânt frumos folosit de ei "convoaie umanitare” în care avem de fapt armament greu, muniție și tot ce le trebuie "băieților” pe care nu-i putem numi altfel decât teroriști.  

Bineînțeles că Ucraina este interesată de găsirea unei rezolvări cât mai urgente deoarece fiecare zi de război ne costă sume uriașe care ne împiedică să ne ocupăm de problemele din economie, societate, deoarece trebuie să finanțăm zilnic războiul. De aceea facem toate încercările, inclusiv pe plan international, pentru a fi susținuți, ajutați ca problema să fie rezolvată.

 

 

  • Securitatea energetică în regiune, Teme de propagandă în România

EurActiv.ro:  Cum vedeți securitatea energetică din această regiune, raportată la situația din Ucraina?

Teofil Bauer: Când vorbim despre războiul actual, un element important al acestuia este faptul că Ucraina, în toți acești 20 și ceva de ani, în plan energetic, a fost 100% dependentă de livrările de resurse energetice din Rusia.

Această dependență energetică, economică s-a transformat treptat într-o dependență politică, sau într-un instrument politic. Concret, de fiecare dată când în Ucraina avea loc schimbul de putere, iar cei care veneau la putere erau guvernele pro-occidentale sau pro-europene, Rusia răspundea de fiecare dată cu încă un război energetic, prin care ni se blocau livrările de gaze, ni se impuneau noi prețuri, condiții și așa mai departe. Și cred că nu era o coincidență că, de fiecare dată când aveam astfel de guverne, simultan creșteau și prețurile la energia importată din Rusia și creșteau și alte pretenții care, într-un context mai general, făceau parte tot dintr-un război economic dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Conștientizând legătura dintre acest război economic și războiul de facto, în sfârșit Ucraina a început să facă demersurile necesare pentru diversificarea resurselor privind livrarea energiei destinată consumului intern. Din acest motiv Ucraina s-a adresat Uniunii Europene, pentru a exploata în comun sistemul sau rețeaua de transport a gazelor sau a altor resurse disponibile astăzi în Ucraina, adică să existe o operațiune transparentă, pentru a evita schemele de corupție.

De aceea Ucraina, aflată astăzi în stadiul reformării sectorului energetic, urmează acești pași doar pe bazele pe care funcționează sectorul energetic în UE. În acest context, pentru noi este foarte interesantă și experiența României care deja a depășit acest stadiu. În viitor România va deveni un exportator de resurse energetice și, bineînțeles, noi suntem foarte cointeresați ca țară vecină să colaborăm cu România și în acest domeniu.

EurActiv.ro:  Ați identificat sau aveți cunoștință de forme de propagandă rusă în România, mascate sub aparența unor organizații care pretind că fac altceva?

Teofil Bauer:  Astfel de încercări sunt și sunt la fel de vizibile. Cred că cunoașteți încercările de a demonstra că, de exemplu, în Ucraina procesul de mobilizare a populației active pentru necesitățile armatei s-ar fi produs pe criterii etnice. Cred că ați citit în presa română că în unele zone, precum Cernăuți, a fost mobilizat oricine, numai etnicii ucraineni nu. Astfel de încercări, bineînțeles, sunt foarte simplu de demontat, venind pur și simplu cu o statistică elementară care să precizeze din ce zone, câți au fost mobilizați și dacă poate fi vorba de criterii etnice atunci trebuie precizat câți ucraineni, câți români sau ce alte etnii au fost mobilizate. Dar nu este vorba despre asta. Este vorba pur și simplu de faptul că sâmburele respectiv a fost aruncat în spațiul public și, bineînțeles, că este ridicat si exploatat de cei care au nevoie de el.

EurActiv.ro: Dacă doriți să adăugați dvs. ceva ce noi nu am atins în acest interviu.

Teofil Bauer: Da, aș dori să spun că deja am trei ani de când ocup funcția de ambasador al Ucrainei la București, iar în acești trei ani am fost martor al schimbării relațiilor bilaterale și a percepției românilor față de Ucraina și a ucrainenilor față de România. Acest lucru s-a întâmplat pe fundalul evenimentelor petrecute în ultima perioadă în Ucraina, de aceea sper că poziția adoptată de România în toată această perioadă va sta la baza/fundamentul relațiilor bilaterale viitoare a celor două țări, iar speranțele sunt extrem de pozitive. 


*Interviu realizat de Manuela Preoteasa și Andrei Schwartz pentru EurActiv.ro