Parlamentarii greci au aprobat ieri (28 iunie) propunerea premierului Alexis Tsipras privind  organizarea unui referendum care va decide dacă Grecia acceptă sau nu un acord de salvare oferit de creditorii internaționali. 

Pe 5 iulie grecii sunt chemați să decidă, prin vot popular, dacă acceptă sau resping condițiile oferite de creditorii străini, care vor permite deblocarea celor 7.2 miliarde de euro din programul de asistență financiară internațională  acordat Greciei. 

Guvernul elen a votat cu 151 de voturi pentru organizarea referendumului din data de 5 iulie. Deputați din extrema dreaptă (Zorii Aurii), alături de cei aflați la guvernare au votat în favoarea votului popular, în timp ce partidele aflate în opoziție, anti-europene, Noua Democrație, Pasok, Potami și Partidului Comunist KKE, au votat împotriva referendumului.

Ministrul de finanțe grec, Yanis Varoufakis a părăsit discuțiile din cadrul Eurogrupului întrunit în această sâmbătă (27 iunie), după ce creditorii au respins cererea de prelungire a programul de salvare a economiei grecești, care expiră marți (30 iunie).

Oficialii UE au confirmat faptul că Tsipras i-a luat pe mulți prin surprindere, prin decizia de a organizara un referendum care ar putea determina viitorul Greciei în Europa.

Prioritate imediată a guvernului grec constă în menținerea băncilor din țară deschise.

Detalii pe EurActiv.com