UPDATE Ministrul german al economiei: rezultatul referendumului din Grecia înseamnă o respingere a regulilor uniunii monetare/ Analiștii financiari, pe Bloomberg, consideră că piețele nu vor fi afectate/ Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a demisionat/ Președintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem: rezultatul referendumului din Grecia este "foarte regretabil pentru viitorul" acestei țări/ Vezi alte declarații.

Ministrul german al economiei: rezultatul referendumului din Grecia înseamnă o respingere a regulilor uniunii monetare, transmite Reuters. 

Acesta a mai spus, citat de Reuters, că „dacă Grecia dorește să rămână în zona euro trebuie să prezinte propuneri care să le depășească pe cele prezentate până acum. 

Analiștii financiari, citați de Bloomberg: Votul din Grecia repreezintă „mult zgomot pentru nimic” în privința evoluției monedei euro pe piețele externe. Moneda europeană a scăzut însă numai până la minimul ultimei săptămâni. Mișcările prețurilor sunt nesemnificative, arată brokerii intervievați. Votul nu va avea impact pe termen lung asupra piețelor financiare, au mai spus specialiștii de pe piața externă de capital. „Cei mai mulți așteaptă să vadă care va fi reacția instituțiilor europene”.

Citește articolul integral pe Bloomberg.com

Varoufakis: "Curând după anunțarea rezultatelor referendumului, mi s-a comunicat preferința unor membri ai Eurogrupului și a unor diferiți "parteneri” pentru… "absența” mea de la discuții; premierul a considerat că ideea are potențialul de a fi de ajutor în atingerea unei înțelegeri. Din acest motiv părăsesc Ministerul de Finanțe azi” (mesaj pe blog). 

„Minister no more!” Vezi explicațiile integrale pe blog, aici 

Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că rezultatul referendumului din Grecia este "foarte regretabil pentru viitorul" acestei țări, a cărei economie are nevoie de "măsuri dificile și de reforme care sunt inevitabile". 

Comisia Europeană a anunțat duminică seară că "respectă" rezultatul referendumului din Grecia. Președintele Jean Claude-Juncker va avea luni consultari cu șeful Consiliului European, Donald Tusk, cu șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, si cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marți va rosti un discurs în fața Parlamentului European.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre puținii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminică seară, după aflarea rezultatelor referendumului: "Trebuie să respectam suveranitatea și voința grecilor, exprimata astazi la referendum", a spus el într-o declaratie televizată, în care a cerut guvernului de la Atena "să facă în orele următoare propuneri cu sens și constructive, care să permită reluarea negocierilor, altfel vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic".

Vezi mesajul video al lui Martin Schulz:


În curs de actualizare