Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene a explicat că restructurarea completă a Autorității de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice este parte a Strategiei Naționale pe acest domeniu, care va fi finalizată în luna iunie, conform angajamentelor față de Comisia Europeană. 

Declarațiile Roxanei Mînzatu, pentru EurActiv.ro:  

 

  • Există un grup de lucru tehnic interministerial care lucrează la reforma sistemului de achiziții publice din România, conlucrăm pe acest subiect cu Comisia Europeană. Sunt implicate toate instituțiile cu activitate relevantă pe domeniu.
  • Când a semnart România Acordul de Parteneriat 2014-2020, pentru atragerea fondurilor europene, o condiție impusă de Comisie a fost reforma sistemului de achiziții, pentru a nu se ajunge la pierderi de bani și absorbție scăzută așa cum s-a întâmplat în programele anterioare din cauza deficiențelor din acest sistem.
  • Se lucrează de anul trecut, vorbim de reforma instituțională, de noi legi - care vor transpune Directivele Europene adoptate anul trecut -,  va implica o regândire a întregului flux de lucru, a tuturor procedurilor - de la fundamentarea cheltuielilor, pregătirea dosarului, de experții/ profesioniștii din Autoritățile Contractante care pregătesc documentele, până la controale, căi de atac, remedii etc.
  • În acest context se situează și reorganizarea ANRMAP. Agenția Națională de Achiziții a fost înființată oficial, făcând fiind pasul principal din această reformă. Și Comisia Europeană a transmis că este important să avem o instituție conectată la politica investițională, la politica de cheltuire a banilor publici - ai Guvernului, să fie cât mai aproape de zona de executiv.
  • Autoritatea care elaborează politici și legi în domeniul achizițiilor publice și monitorizează acest domeniu trebuie să stimuleze investiția și performanța economică, nu dorim să fie abordat ca un domeniu separat. Achizițiile trebuie să fie un instrument suport pentru a cheltui și a investi cât mai corect și mai performant.
  • La nivelul UE, abordarea din prezent este că trebuie să avem investiții în economie cât mai performante, să evităm blocajele. Procedurile trebuie să fie transparente, corecte, dar toate să fie axate pe accelerarea realizării investițiilor. Iar o instituție de acest gen să fie aproape de politica investițională, de programul de guvernare. 
  • Înființarea în subordinea Ministerului de Finante este o variantă care a venit după multe alte variante discutate cu Comisia Europeană. Toată strategia fiscal-bugetară se elaborează de acest minister.
  • Ar urma să îndeplinească funcțiile de legiferare, elaborare de politici, monitorizare.
  • În ceea ce privește funcțiile de control - încă sunt discuții cum vor fi îndeplinite aceste funcții, cum se va proceda cu Autoritățile Contractante, despre profesionalizarea activităților de achizitii. Multe detalii sunt încă în lucru și la sfârșitul lunii iunie trebuie să ne apropiem de forma finală a Strategiei.