Liderii europeni, au discutat, în seara de 23 aprilie, două propuneri ale Președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în cadrul reuniunii speciale pe tema crizei refugiaților din Marea Mediterană. 

Juncker a încercat să folosească reuniunea pentru a promova politica UE în domeniul migrației. „Propunerea ,mea pe tema imigrației ilegale nu a fost susținută”, a spus el reporterilor după încheierea summitului. 

De asemenea, el a încercat să stabilească instalarea pe teritoriul Europei a 10.000 de refugiați. În schimb, va fi nevoie să fie implementat unj proiect pilot pentru instalarea celor care se califică pentru a primi protecție. 

În afara acestui proiect pilot, nu avem mandat pentru relocarea imigranților, a spusi Juncker. 

Concluziile agreate de liderii UE solicită un nou program pentru „reîntoarcerea rapidă a imigranților ilegali din statele membre cele mai expuse” - cel mai probabil incluzând Grecia, Malta și Italia. 

Juncker a subliniat că un sistem legal de imigrație este parte a soluției pentru imigrația ilegală. Acesta a mai spus că totuși concluziile summitului permit Comisiei să lucreze în continuare pe agenda politicii de imigrație, care ar urma să fie asoptată la jumătatea lunii mai. 

Citește articolul integral pe EurActiv.com 

Imigranți purtând sicrie au protestat în timpul Consiliului European 

Aproximativ 1.000 de imigranți au participat la un marș pe străzile capitalei europene purtând sicrie din lemn, o înmormântare simbolică pentru cei 900 de migranți care și-au pierdut viața duminică în Marea Mediterană. Vaportul pe care se aflau s-a scufundat în timp ce veneau dinspre Libia, mânați de disperarea de a găsi o viață mai bună în Europa. Numai 28 de  persoane au fost salvate. (Video-reportaj realizat de EurActiv.com). 

Klaus Iohannis: România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă

 Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat după încheierea summitului că după mai multe ore de discuții, Consiliul European a agreat un document care este, între timp, pus la dispoziția publicului și care se axează, în principal, pe întărirea prezenței în Marea Mediterană, pe combaterea traficului de persoane, pe prevenirea fluxului de migrațiune ilegală și, în fine, pe întărirea internă a solidarității și responsabilității în Uniunea Europeană.

Alte declarații ale președintelui României:  

„Sâmbăta trecută au murit aproape 1000 de oameni când un vas cu migranți, probabil ilegali, s-a scufundat în Marea Mediterană. Cu trei zile înainte, alți 400 de oameni au murit într-un accident similar. Pentru a discuta situația creată ne-am întâlnit în această după-amiază și seară în Consiliul European. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat necesitatea solidarității cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, țările care sunt riverane Mării Negre, am arătat importanța și necesitatea creșterii bugetului Frontex pentru acțiunile din zonă, faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă. De asemenea, am subliniat în intervenția mea că pe termen mediu și lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din țările din Africa. Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta țările din zona africană în dezvoltarea lor și pentru a elimina, astfel, rădăcina acestui fenomen. În fine, am subliniat că este extrem de important ca această chestiune să fie discutată cu țările africane și cu țările arabe pentru a găsi soluțiile cele mai potrivite”

Concluziile summitului

În declarația publicată de Consiliul Uniunii Europene se arată: 

„am decis să ne consolidăm prezența pe mare, să luptăm împotriva traficanților, să prevenim fluxurile de migrație ilegală și să întărim solidaritatea și responsabilitatea interne. Dat fiind faptul că instabilitatea din Libia creează mediul ideal pentru activitățile infracționale ale traficanților, vom sprijini activ toate eforturile coordonate de ONU în direcția restabilirii autorității guvernamentale în Libia. De asemenea, vom înteți eforturile de abordare a conflictelor și a instabilității ca factori-cheie generatori de migrație, inclusiv în Siria.”

Citește aici integral declarația membrilor Consiliului European, la finalul summitului