Uciderea, răpirea și atacurile sunt pericole care îi pândesc în fiecare zi pe lucrătorii umanitari. Instituțiile internaționale aduc un tribut lucrătorilor care își riscă viața pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale sau războaielor. 

Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, 329 de lucrători umanitari au fost atacați și o treime dintre aceștia au fost uciși, în 27 de țări, în anul 2014.

Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, este liderul mondial la furnizarea de asistență. În 2014, aproximativ 121 milioane de persoane au fost afectate de dezastre naturale sau conflicte armate. Asistența a care a țintit cele mai vulnerabile persoane afectate a ajuns în peste 80 de țări. Comisia Europeană a furnizat, prin diferite instrumente bazate pe asistența de urgență, peste 1,27 miliarde de euro. Un volum similar de fonduri este asigurat și în 2015 celor mai afectate categorii. 

 

Lucrătorii umanitari plătesc un preț mare pentru angajamentul pe care și l-au asumat, arată informațiile Comisiei Europene. Răpirile, împușcăturile și amenințările cu moartea sunt o componentă a fișei postului în Afganistan, Somalia, Darfur, Sri Lanka și multe alte locuri. Potrivit ONU, în peste zece ani, acordarea de asistență persoanelor care au nevoie de aceasta a devenit tot mai periculoasă pentru lucrătorii umanitari. Atacurile asupra posturilor umanitare s-au triplat, cauzând aproximativ 100 de decese pe an. 

În 2010, au avut loc 129 de incidente de securitate care au vizat lucrătorii umanitari; 69 dintre aceștia au fost uciși, 86 răniți și 87 răpiți. 

În 2013 s-a înregistrat un record al violenței îndreptat împotriva acestor angajați. Au avut loc 251 de atacuri în care au fost răniți 460 de lucrători. 155 dintre aceștia au fost uciși, 171 au fost grav răniți iar 134 au fost răpiți. Per ansamblu, a însemnat o creștere cu 66% a numărului vicitmelor, față de anul 2012. 

În 2014, datele s-au îmbunătățit ușor, arată rapoartele oficiale, totuși numărul celor afectați, 329 de lucrători, este alarmant. 

Ziua mondială pentru asistență umanitară a fost instituită în 2008 de Adunarea Generală a ONU, care a ales ziua de 19 august în memoria a 22 de lucrători umanitari din cadrul ONU, care au fost uciși de explozia unei bombe în Biroul ONU de la Bagdad, Irak, la 19 august 2003. Unul dintre aceștia a fost Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Sergio Vieira de Mello.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.