SPECIAL REPORT/ „Cheltuirea banilor trebuie să meargă mână în mână cu designul și implementarea reformelor necesare, a strategiilor”, a declarat Vittoria Alliata di Villafranca, Director în cadrul Direcției Generale Politică Urbană și Regională în discursul susținut la conferința #RoFinLarge 

Aceasta a oferit drept exemplu concret: investițiile în infrastructura de transport. „România are nevoie de infrastructură de bază, drumuri, căi ferate, autostrăzi. Nicio sumă nu va putea fi cheltuită până când nu avem un document discutat, finalizat, aprobat și asumat în întregime: Master-planul de Transport, cu orizont de timp până în 2030”.

Acest document, a mai explicat reprezentanta Comisiei Europene, analizează necesitățile din acest moment și până în 2030, identifică liniile principale și prioritățile, din punct de vedere al fezabilității economice și cum sunt corelate cu rețelele de transport TEN-T definite la nivel european. 

„Documentul este extrem de avansat, în câteva săptămâni va fi aprobat de Parlament, apoi după ce va exista în formă finală fondurile vor putea veni. Dar fără acest cadru, această analiză și gândire generală despre care sunt prioritățile, finanțarea este inutilă”.

La fel se întâmplă și în alte sectoare, a mai spus Vittoria Alliata. „O să menționez doar două, aș putea continua ore întregi dar nu o voi face, unul dintre aceste sectoare este sănătatea.

 

Nu mai trebuie cheltuieli disparate pe câte o piesă de echipament sau câte o bucată de infrastructură. Ceea ce trebuie este o strategie în domeniul sănătății în România, care să ajute sectorul sănătății să devină sustenabil, o strategie care include o analiză a infrastructurii - o numim hartă a infrastructurii, câte spitale sunt, regionale și locale, ar trebui să rămână, ar trebui restructurate care este rata accesului la servicii de bază, tratamentul pacienților. Aceste lucruri trebuie gândite - și au fost gândite - după care pot să înceapă finanțările.

 

Altfel, a mai spus directoarea în cadrul DG Regio, ar putea fi făcute investiții care să nu fie sustenabile pe termen mediu și lung. Un ultim exemplu, relevant pentru business. Cei care își pun problema dacă vor să facă afaceri în România sunt influențați de un factor precum mediul de afaceri, dacă este favorabil.

„Așa că reducerea biurocrației, mai multă transparență, lupta împotriva corupției, un sistem de achiziții mai performant și un aparat de stat mai eficient, toate aceste reforme trebuie să se întâmple. 


Este mai avantajos să faci afaceri în România decâte era acum 5 ani? Răspunsul meu este mai degrabă optimist, deși trebuie să recunoaștem că mai sunt multe de făcut.”, a mai spus Vittoria Alliata, la Conferința organizată de EurActiv.ro și Reprezentanța Comisiei Europene.