Olanda, potrivit reprezentantului Ambasadei de la București, derulează numeroase proiecte menite să transfere fermierilor români „o mai bună înțelegere a tehnologiei”, dat fiind că ”inovația este cheia care să crească sectorul pe viitor”.

Și Olanda s-a confruntat cu provocarea de a face sectorul agricol mai competitiv, cu mai mulți ani în urmă. Un avantaj, acela că fermierii olandezi au acces la asociații profesionale și consultanță și au experiență în căutarea de finanțare pentru afacerile lor, a explicat Emar Gemmeke, Consilier pentru agricultură, industrie alimentară și mediu, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, la conferința „Oportunități de finanțare pentru dezvoltare rurală - PNDR 2014-2020”, organizată de EurActiv.ro.

”România este strategic amplasată între Europa și Est, ceea ce o face să fie un excelent hub logistic”, a mai spus Gemmeke. „Relațiile dintre țările noastre  nu înseamnă numai comerț, ci sunt bazate pe cooperare. Ne-am angajat să colabărăm prin Ministerul agriculturii din Olanda, pentru în numeroase proiecte de Twinning cu Ministerul omolog din România”, a mai spus acesta. 

Olanda este angajată în proiecte cu România pe trei domenii prioritare: lactate, fructe și horticultură ecologică. Cunoștințele agricultorilor olandezi și noutățile tehnologice pot fi astfel transferate tinerilor antreprenori români. „Scopul este sprijinul fermeirii români pentru a avea costuri mai eficiente, să poată face față condițiilor de piață, prin consiliere pentru investiții sustenabile”.

Oficialul olandez a spus că și sectorul agricol din țara sa a făcut față acelorași provocări: cum să devină mai competitiv și să asigure locuri de muncă pe viitor; care este rolul agriculturii în mediul rural, cum putem crește producția, cum putem contribui la sioguranța alimentară la nivel global, cum să răspundem la provocările climatice și la reducarea gazelor de seră.  

Noi tehnologii și consiliere în realizarea proiectelor europene 

Provocările menționate sunt reflectate și în noua Politică Agricolă Comună. În același timp, Programul Național de Dezvoltare Rurală al României prevede, între altele, o cooperare mai strânsă între mediul public și cel privat. Pe acest domeniu, „Olanda poate juca un rol importanta: avem multă experiență cu cooperarea intre mediul de afaceri, inclusiv fermieri, instituții de cercetare și autorități. Aceste parteneriate au condus „la o mai bună înțelelgere a tehnologiilor precum roboți de muls, materiale rezistente la secetă, noi varietăți de fructe, sisteme de irigații și sere care produc energie”. 


„Vrem să împărtășim și să aplicăm această expertiză pentru a duce inovația mai departe fiindcă suntem convinși că inovația este cheia care să crească sectorul pe viitor.

„Nici în țara mea nu este simplu să atragi fondurile europene, procedurile administrative sunt greoaie dar diferența o face faptul că fermierii au sprijin de la asociații profesionale și consultanți și dețin mai multă experiență în căutarea de sprijin pentru investițiile lor”, a spus reprezentantul Ambasadei Țărilor de Jos.

Sprijinul nu înseamnă numai scrierea propunerii ci și suficiente cunoștințe pentru a face proiectele să ajungă la obiectivele stabilite.

Aici, Olanda poate oferi expertiză valoroasă, a amintit Gemmeke. Sunt trei consorții care lucrează în colaborare cu România: cel pentru lactate, cel pentru fructe și cel pentru horticultură. Acestea oferă cunoștințe, training și echipamente inovative care îi vor ajuta pe cei din România  să ajungă la producție constantă de calitate și să deruleze proiecte de succes. 

Proiect de 1 milion de euro pentru consilierea fermierilor români:


Irina Zugravu, Vicepreședinte Camera de Comerț Româno-Olandeză/ Managing Partner VAPRO România a descris la evenimentul din 9 octombrie, un program inițiat de Guvernul olandez și companii olandeze.

Aceștia au pus la bătaie un milion de euro pentru a creea un parteneriat public privat între experți olandezi și fermele din România.

 Partenerii implicați sunt guvernul Olandei, âUniversitatea Wageningen, Institutul de cercetare LEI și câteva companii mari.

„Au fost deja selectați 16 fermieri care vor fi consiliați timp de 3 ani. Obiectivul este să crească fermele până la un efectiv între 50 si 150 de capete”, a spus Irina Zugravu.

Aceasta a mai conturat un tablou general al agriculturii olandeze: primul loc în lume la exportul de flori tăiate, al doilea exportator de brânzeturi și locul 3 la produse agricole în general.

„Deși are suprafața de 10 ori mai mică decât a României, este unul dintre statele cele mai eficiente în utilizarea potețialului agricol. Atât sectorul horticol și cel de producere a laptelui și a produselor lactate au la bază structuri cooperatiste. Politica Guvernului este de a susține fermele familiale de a sprijini cooperativele fermierilor și de a susține financiar educația agricolă și cercetarea”, a spus vicepreședintele Camerei de Comerț bilaterale, amintind faptul că această Cameră poate juca rolul de facilitator în atragerea expertizei olandeze în domeniu.