Răspunsul la atacul chimic din Siria va oferi un indiciu privind capacitatea sau incapacitatea comunității internaționale de a face față crizei de securitate din această țară.

Bilanțul atacului chimic împotriva orașului sirian Khan Shaykhun a ajuns miercuri la 72 de morți, dintre care 20 de copii și 17 femei, potrivit datelor organizației non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Numărul ar putea crește, pentru că sunt și persoane date dispărute.

Atacul este încă o mărturie a dezastrului din Siria, unde conflictul intră în diverse faze, dar nu dă semne că s-ar putea opri prea curând.

Nu există nicio îndoială că este vorba de un atac chimic și, potrivit BBC, în zonă au avut loc atacuri aeriene ale forțelor guvernamentale. Opoziția, desigur, nu are forțe aeriene. Occidentul plasează vina exclusiv pe regimul Assad, în timp ce Rusia - unul dintre puținii aliați ai președintelui Bashar al-Assad - are o altă versiune: gazul ar fi fost eliberat după ce un depozit de arme al forțelor armate ale opoziției a fost lovit într-un raid aerian.

Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spațiului aerian, aviația siriană a lovit lângă Khan Shaykhun ”un mare depozit al teroriștilor”, care conținea substanțe toxice.

Ministerul rus al Apărării susține că depozitul găzduia ”un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substanțe toxice”, iar arsenalul de arme chimice ar fi fost livrat de combatanți veniți din Irak. Instituția a calificat informațiile sale ”pe deplin fiabile și obiective”.

Toți experții occidentali pe probleme de război chimic contactați de BBC au fost extrem de sceptici cu privire la explicațiile oferite de Moscova.

Și Hasan Haj Ali, comandantul grupului rebel Free Idlib Army, a negat informațiile Moscovei. El a spus că nicio poziție militară a rebelilor din zona în care a avut loc atacul chimic nu a fost vizată marți și a povestit că ”toată lumea a văzut avionul în timp ce bombarda cu gaz”.

”Toți civilii din zonă știu că nu sunt obiective militare aici sau locuri pentru fabricarea de arme. Facțiunile opoziției nu sunt capabile să producă aceste substanțe”, a mai afirmat el.

Până acum nu a existat nicio analiză clară a probelor de la locul atacului sau de la victime, dar, fără îndoială, astfel de informații vor apărea.


Rapoartele privind folosirea armelor chimice - inclusiv gaz sarin - de către regimul Assad în 2013 au determinat intervenția diplomatică a comunității internaționale în conflictul sirian.  Administrația Obama a susținut că utilizarea armelor chimice reprezintă ”o linie roșie", care ar duce la consecințe grave pentru regimul de la Damasc, dacă este încălcată. ”Linia roșie” a fost trecută, dar președintele Obama a ales să evite o acțiune militară. 

După negocieri conduse de SUA și Rusia s-a ajuns la un acord privind renunțarea de către regimul sirian la arsenalul său chimic, sub inspecție internațională. Problema armelor chimice din Siria părea rezolvată, dar nu a fost așa. Din 2013 au existat rapoarte sporadice privind utilizarea lor în continuare, atât de către regimul Assad, cât și de organizația teroristă Statul Islamic. A fost vorba de substanțele chimice comerciale, cum ar fi clor, dar în atacul de marți pare a se fi folosit gaz Sarin. Imaginile cumplite - cu zeci de persoane, printre care copii, cu trupurile convulsionate și încercând să respire sub măștile de oxigen - arată cât de puține progrese au fost realizate.

Chiar dacă la Washington a venit un alt președinte, politica SUA în regiune nu a devenit mai coerentă. Administrația Trump a condamnat ferm atacurile, dar președintele american nu a ratat ocazia de a-l condamna pe predecesorul său pentru ”slăbiciunea și nehotărârea" de a nu lua măsuri în 2013. Un mesaj postat pe Twitter în 2013 arată însă că Trump a aprobat prudența lui Barack Obama.

Calcule diplomatice

Reacțiile internaționale sunt predictibile și, dat fiind sprijinul acordat de Moscova regimului sirian, e greu de presupus că se va ajunge la o soluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU prezentat de SUA, Franța și Marea Britanie cere o anchetă completă și rapidă, dar, cel mai probabil, documentul nu va fi votat de Rusia la reuniunea de miercuri de la New York.


Se redeschide însă discuția privind "safe areas" și "no-fly zones" pentru a asigura protejarea civililor. În același timp, se pot produce modificări în politica administrației americane față de Siria, poziție care oricum nu este prea clară în prezent. 

Crime de război

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat drept ”oribil” atacul și a precizat că în Siria continuă să fie comise "crime de război", dreptul umanitar internațional fiind frecvent încălcat. Totodată, el a cerut ”o anchetă clară” pentru "a se elimina toate îndoielile" cu privire la responsabilii atacului chimic, relatează EFE, preluată de Agerpres. Declarația a fost făcută miercuri, la sosirea la o conferință internațională privind Siria de la Bruxelles.

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că "atât Marea Britanie, cât și SUA, Franța și Germania sunt de părere că nu se poate merge mai departe cu un regim dispus să folosească arme ilegale împotriva propriului popor" și că "este nevoie de un proces politic pentru a înlătura acest regim și pentru a da o șansă poporului sirian".

La rândul său, șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a declarat că regimul lui Bashar Al-Assad poartă "principala responsabilitate" pentru atacul chimic "oribil" din fieful rebelilor și jihadiștilor din nord-vestul Siriei. 

Stânjenitor pentru Moscova

Atacul chimic din Siria în care au fost ucise 72 de persoane, între care 20 de copii, este "stânjenitor" pentru Moscova, a declarat miercuri, la Sydney, expertul Bobo Lo, fostul șef al Programului Rusia în cadrul think tank-ului Chatham House din Londra, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Detaliile despre atac sunt neclare, este încă prea devreme. Însă, fără îndoială, este stânjenitor pentru Kremlin", a declarat Bobo Lo, la un eveniment organizat la Sydney de Institutul Lowy pentru Politică Internațională.

"Există anumite așteptări în Occident că Rusia va fi capabilă să-l controleze pe Al-Assad într-o măsură mai mare decât este cazul aici", a mai spus el.


Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat marți că țările precum Iranul și Rusia, care îl sprijină pe președintele sirian Bashar al-Assad, ar trebui să recunoască "barbaria sa brutală, evidentă".

"Una este să vizezi grupurile de rebeli siriene. Însă optica, să mă exprim delicat, de a viza copii într-un atac cu arme chimice arată foarte urât", a mai spus expertul pe probleme legate de Rusia, subliniind că Rusia nu a negat faptul că a avut loc un atac, ci pur și simplu a negat faptul că avioanele sale au fost implicate.

"Cu alte cuvinte, ei încearcă să transmită mesajul că nu putem controla tot ceea ce face Al-Assad', a mai spus el.