Comisiile parlamentare încep astăzi audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat. Ludovic Orban vine cu aceeași miniștri și cu același program de guvernare, liberalii sperând că Guvernul Orban II va fi respins, un nou pas către anticipate.

UPDATE

Marcel Vela a primit și el aviz negativ.

"S-a votat politic, eu mi-am prezentat punctele de vedere, cred că cel mai bine a fost faptul că cetățenii României au văzut că ceea ce vrem noi să facem este pentru binele României. Propunerile de eficientizare a Ministerului Afacerilor Interne, tot ceea ce am făcut până acum ca activitate în ultimele trei luni sunt măsuri care aduc plus valoare în relația ministerului cu cetățenii. Votul acesta negativ arată încă odată că PSD-ul, parlamentari puși în funcții de deputați sau de senatori din pixul domnului Dragnea, nu mai au ce căuta în Parlament, votează la comandă și ar trebui să plece acasă. Așadar, susțin alegerile anticipate", a afirmat ministrul propus al afacerilor interne, după audieri. 

***

Florin Cîțu și Costel Alexe au primit aviz negativ, Nicolae Ciucă, în schimb, a primit aviz pozitiv.

"Votul negativ primit în cadrul audierilor din comisia de mediu îmi dă încredere că sunt pe drumul cel bun! Am reușit, în doar 3 luni la conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, să scot la lumină mare parte din activitatea acestei instituții, să operaționalizez și să deblochez numeroase programe benefice mediului și populației, dar ținute intenționat la sertar de PSD! Votul de astăzi din Parlament este răspunsul fricii parlamentarilor și demnitarilor din PSD, căci în doar 3 luni de zile prin activitate susținută, printr-o politică de zero compromisuri, fără jumătăți de măsură și intervenționism politic, am zguduit destul de serios sistemul și iată că "băieții deștepți" și cu interese în zona ministerului se simt încolțiți", a scris Costel Alexe pe Facebook.

***

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, le-a spus liberalilor că el va fi ministru "pe viață".

***

Premierul desemnat Ludovic Orban a precizat că parlamentarii liberali vor da un vot favorabil miniștrilor la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

***

Deputata USR Cosette Chichirău a declarat că asistă la "ședință de neînvestire".

***

Audierile au început cu ministrul propus pentru finanțe. Florin Cîțu a făcut un bilanț al celor trei luni de guvernare, spre nemulțumirea parlamentarilor.

***

Audierile vor dura trei zile, iar votul în plen va avea loc lunea viitoare - 24 februarie.

Primii audiați sunt Florin Cîțu - ministrul propus al finanțelor (ora 12:00), Costel Alexe - ministrul propus al mediului (ora 13:00), Nicolae Ciucă - ministrul propus al apărării (14:00) și Marcel Vela - ministrul propus al afacerilor interne (15:00).

Urmează marți Virgil Popescu - ministrul propus al economiei, energiei și mediului de afaceri (ora 9:00), Ion Ștefan - ministrul propus al dezvoltării (10:00), Ionuț Stroe - ministrul propus al tineretului și sportului (12:00), Cătălin Predoiu - ministrul propus al justiției (13:00), Monica Anisie - ministrul propus al educației (14:00), Bogdan Aurescu - ministrul propus al afacerilor externe (15:00) și Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al culturii (ora 16:00).

În ultima zi de audieri, miercuri, sunt așteptați în comisiile reunite Adrian Oros - ministrul propus al agriculturii (ora 9:00), Victor Costache - ministrul propus al sănătății (10:00), Marcel Boloș - ministrul propus al fondurilor europene (12:00), Violeta Alexandru - ministrul propus al muncii (13:00) și Lucian Bode - ministrul propus al transporturilor (ora 15:00).

Avizul comisiilor e consultativ.

În ședința de Guvern de joi, Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor să fie la "înălțime" în Comisiile de specialitate din Parlament și să nu le pese de votul efectiv.

"Vreau să fiți la înălțime. Avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste și rău intenționate de PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în fața comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea", le-a transmis el miniștrilor, la începutul ședinței de Guvern.

Orban le-a mai spus membrilor Cabinetului că are așteptări mari de la ei, în cele trei luni de guvernare având toate motivele să fie mândri de ce au făcut.

Cîțu, aviz negativ în Parlament/ "Apucați-vă de stand-up" și Teodorovici în "tragedia liliacului"

Mai mult pe EurActiv »