Proiectul de cercetare privind bolile infecțioase derulat de Institutul Matei Balș și proiectul ELI al Măgurele au fost vizitate de eurodeputații din Comisia Regi a Parlamentului European.

Potrivit acestora, proiectele pot deveni exemple de succes ale utilizării finanțărilor UE în România, de folos pentru alte țări precum noua membră UE, Croația. 

Constanze Krehl, eurodeputat S&D în Comisia pentru Dezvoltare Regionala (Regi) a Parlamentului European, a explicat în cadrul unei conferințe de presă la București că o serie de proiecte finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională pot fi date exemplu la nivelul UE.

Deputații S&D  din comisia Regi au vizitat, în România, două proiecte din domeniul cercetării: Institutul Matei Balș – care derulează un proiect de cercetare medicală, proiectul ELI –NP Măgurele dar și alte tipuri de proiecte, precum stația de tratare a apei reziduale de la Glina și proiecte finanțate în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Mihnea Costoiu, fost ministru român al educației și cercetării a spus că sunt foarte multe proiecte de cercetare in România în domeniul sănătății, pe lângă cel de la Matei Balș. În plus, de dorește ca Măgurele să devină un pol de creștere, „un oraș al științei”.

Acesta a mai spus că programul de cercetare al României a fost „extrem de apreciat la nivelul Comisiai Europene” și că nu a suferit niciodată corecții financiare”. Tonino Picula, de asemenea eurodeputat în Comisia Regi a spus că proiectele României pot deveni exemplu pentru Croația, nou membră a Uniunii Europene, de rezultate ale utilizării finanțărilor europene.