Noul șef al diplomației americane, Antony Blinken, face prima vizită la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor de externe dedicată întăririi relațiilor transatlantice și unității dintre aliați.

Înainte de debutul reuniunii miniștrilor de externe, care are loc astăzi și mâine, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul american de stat, Antony Blinken, au discutat despre viitorul NATO și despre repararea relației transatlantice, afectată în mandatul lui Donald Trump.

”Avem o ocazie unică de a întări legătura transatlantică, de a deschide un nou capitol în relația dintre America de Nord și Europa”, după venirea unei noi administrații la Washington, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei discuții găzduită de Rosa Balfour, directoarea Carnegie Europe.

Jens Stoltenberg a subliniat importanța Inițiativei NATO 2030, o platformă pentru adaptarea Alianței la provocările viitoare, pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei în vecinătate, dar și  împotriva aliaților în spațiul cibernetic, subminând procesele democratice.

Alte provocări sunt amenințarea constantă a terorismului, amenințările cibernetice, proliferarea armelor nucleare, implicațiile asupra securității ridicate de avansul Chinei și de schimbările climatice. 

Antony Blinken a evocat problemele interne cu care s-a confruntat SUA în ultima perioadă, dar a subliniat faptul că America nu încearcă să ignore problemele, ci le confruntă în mod deschis, ieșind ”mai bună și mai puternică” din această încercare.

Referitor la NATO, șeful diplomației americane a precizat că uneori uităm uneori că este o instituție ”cu adevărat remarcabilă”, care reunește în mod voluntar 30 de țări.

Prima vizită a lui Antony Blinken la Bruxelles are ca obiectiv reafirmarea cu fermitate a angajamentului SUA față de NATO. El a punctat faptul că nici măcar America, cu toate resursele de care dispune, nu poate face față singură provocărilor cu care se confruntă.

În ceea ce privește Rusia, șeful diplomației americane a precizat că aliații vor conlucra cu Moscova atunci când interesele o cer, dar va reacționa în mod ferm împotriva agresiunii rusești și a altor acțiuni care încearcă să submineze Alianța Nord-Atlantică. Același lucru e valabil și în cazul Chinei. 

Blinken va avea o întrevedere și omologul german Heiko Maas pentru a discuta despre controversatul gazoduct Nord Stream, el reamintind opoziția președintelui Joe Biden față de acest proiect ruso-german.