Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, susține, referindu-se la scandalul dezinfectanților, că există o campanie media împotriva sa. Această campanie ar avea legătură cu persoane sau interese pe care le-ar fi deranjat.

Cadariu a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că în presă au fost prezentate, în ultimele zile, informații eronate referitoare la activitatea sa ca ministru și la cea anterioară, de manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, evocând o campanie de denigrare împotriva sa. A refuzat însă să dea mai multe explicații, pentru ca apoi să se răzgândească și să afirme că doar se miră și își pune întrebări.

"Mă întreb pe cine am putut supăra atât de rău atâta vreme cât am făcut strict două lucruri. Am respectat legea și m-am concentrat pe programul sectorial de guvernare. Am respectat legea dublând numărul de controale, înmulțind amenzile, denunțând manageri, trimițând Corpul de Control în locuri în care niciodată nu a fost trimis, în anumite zone sacrosante ale medicinei", a afirmat Patriciu Achimaș-Cadariu.

Rugat să spună care sunt aceste zone, el a replicat: "Le știți foarte bine. (...) Se știe exact unde am trimis Corpul de Control, poate fi verificat. Pe de altă parte m-am concentrat pe programul de guvernare și am produs câteva planuri de acțiune pe o strategie de altfel foarte bună dar rămasă într-o zonă a teoriei, în care niciodată nu s-a pus problema unui plan de acțiune: mama și copilul, cancerul, programul de infecții nosocomiale. Am început pentru prima dată maparea nevoilor de sănătate ale României, de care nimeni nu s-a atins până acum și asta în 6 luni. Poate e puțin, dar parcă e mai mult decât a fost în guvernele celelalte".

Oficialul a explicat că a existat "un mod tendențios" și o lipsă de documentare în prezentarea unor lucruri, referindu-se în special la informațiile publicate de presă privind contractele încheiate de Institutul Oncologic din Cluj cu Hexi Pharma în perioada în care el era manager.

"Dar chiar toți ziariștii să fie nedocumentați? Oare toți să fi greșit în documentare?", s-a întrebat el.

Întrebat unde este greșeala, Cadariu a spus că este vorba de modul "tendențios" de prezentare, înmulțirea numărul de contracte (presa a scris de opt contracte, ministrul susține că au fost trei contracte cadru) și alte chestiuni care au apărut.

Nu e datoria unui manager de spital să verifice compoziția chimică a substanțelor

Ministrul Sănătății a mai spus și că nu este datoria unui manager de spital să verifice compoziția chimică a substanțelor pe care le cumpără.

 

Ca manager, și ca orice manager, nu ai de ce să verifici acel lucru. Fiindcă suntem într-o zonă, Uniunea Europeană, unde aceste lucruri sunt reglementate de documente. Modul în care ele intră pe piață este reglementat din nou de niște legi și se merge pe o mare doză de încredere, într-adevăr, și pe compararea unor documente. În niciun caz managerii n-ar fi trebuit să verifice, pentru că nu există această procedură. Verificarea se face în mod indirect, prin teste de sanitație,

a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu. 

Ulterior, ministrul a revenit asupra declarațiilor, susținând că nu face acuzații privind o campanie la adresa sa, ci doar își pune întrebări.

"Nu pot să nu mă mir de lucrurile care apar despre mine. Deci mi se pare absolut ciudat", a precizat Cadariu.

Nu suntem chemați să judecăm firme. Cumpărăm ce e mai ieftin pe piață

Referitor la testele făcute după dezvăluirile din presă, ministrul a spus că autoritățile nu sunt chemate să judece firme.

"Aici suntem chemați să oferim siguranța pacienților noștri și nu să punem batista pe țambal sau să liniștim lucrurile, dar să le putem oferi acel nivel de încredere pentru a putea merge la medic, deoarece asta este singurul sistem de sănătate pe care-l avem, bun sau rău", a explicat ministrul.

El a adăugat că există o lege prin care spitalele trebuie să cumpere ce e mai ieftin pe piață.

Întrebat câți pacienți ar fi putut muri din cauza infecțiilor luate din spitalele care au folosit dezinfectanți neconformi, Cadariu a spus că astfel de probleme nu prea apar în lume.

"Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu premiere. Premiere total nefericite. Sigur, e absolut inacceptabil dacă astfel de lucruri apar. Dar există aceste teste de sanitație care sunt obligatorii și este obligatoriu să fie făcute de orice spital. Dar, vedeți, ce am descoperit în acest an. Modul vicios în care sistemul funcționează", a spus ministrul.

Patriciu Achimaș-Cadariu a reclamat faptul că anul acesta au apărut o serie de crize "pe niște subiecte care, de altfel, sunt de zeci de ani în această țară".

"Fără doar și poate sistemul de sănătate reprezintă o mare problem și este datoria noastră să-l însănătoșim, dar lucruri care anii trecuți au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o dată, au fost niște mari crize și fiecare eveniment naște o polemică dusă la extremă", a spus ministrul Sănătății, adăugând că nu are mania persecuției.