În contextul disputei dintre PSD și Traian Băsescu în 2012, Rovana Plumb, pe atunci eurodeputat social-democrat, se referea la posibilitatea blocării fondurilor europene și a suspendării dreptului de vot.

”Am informat preșidenția rotativă a UE care este deținută de Danemarca, prin aflarea la guvernare a Partidului Social-Democrat din Danemarca, despre derapajele democratice din România. De altfel, am informat Comisia Europeană. Am discutat în cadrul grupului nostru politic, în cadrul Parlamentului European, s-au văzut care au fost reacțiile liderilor europeni, fie din familia noastră politică, fie din familia politică a liberalilor. Desigur, aceste acțiuni vor continua și, împreună cu președintele Victor Ponta, în cursul următoarei săptămâni și, împreună și cu liderul PNL Crin Antonescu, vom continua să prezentăm în cadrul Parlamentului European prin organizarea unei dezbateri publice asemănarea dintre profilul Traian Băsescu și profilul Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca, în cadrul Parlamentului European, să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluție în ceea ce privește situația din România”, susținea în 2012 Rovana Plumb.

”Doresc să vă spun că, dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European se poate invoca articolul 7 din Tratat, care înseamnă sancțiuni instituționale la adresa României”, a spus actualul ministru al Fondurilor Europene. 

Într-o conferință de presă la sediul PSD, Plumb a mai spus că o altă sancțiune poate constat în blocarea fondurilor europene. Doresc să vă spun că, dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European se poate invoca articolul 7 din Tratat, care înseamnă sancțiuni instituționale la adresa României. 

Astăzi, Liviu Dragnea e prieten bun cu Viktor Orban, iar o declarație a lui Cristian Preda privind suspendarea dreptului de vot e considerată defăimare, europarlamentarul PPE fiind chemat în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României.  

Eurodeputata Claudia Țapardel a transmis joi un comunicat în care îl acuza de denigrare pe Cristian Preda:

”Nu este posibil să te bucuri de o asemenea distincție (Ordinul Steaua României) și onoare din partea țării tale, iar tu, din poziția de reprezentate publică pe care o deții la Bruxelles, să îți denigrezi în mod intenționat propria țară și să soliciți Parlamentului European, nici mai mult, nici mai puțin, decât suspendarea dreptului de vot al României în Consiliu, un drept fundamental pentru orice stat membru al Uniunii Europene. De asemenea nu putem uita nici de solicitarea acestuia de a restricționa dreptul României de a beneficia de fondurile europene nerambursabile. Domnul Preda uită faptul că a primit din partea României un mandat de europarlamentar cu scopul de a apăra și proteja interesele cetățenilor români la Bruxelles, și nu pentru a face rău și a produce prejudicii de imagine acestei țări”.

Țapardel a reiterat propunerea sa privind adoptarea unui act normativ cu scopul reglementării declarațiilor care afectează grav imaginea statului român pe plan internațional.

De asemenea, ”ar fi benefică luarea în calcul și a posibilității ca persoanele aflate în funcții publice, care afectează grav imaginea statului român și aduc atingere intereselor României pe plan internațional, să fie revocate din aceste funcții și să nu mai aibă posibilitatea de a ocupa ulterior o funcție de demnitate publică sau de reprezentare a României la nivel național sau european”, a mai susținut eurodeputata.