Președintele Klaus Iohannis participă vineri și sâmbătă la Consiliul European de la Bruxelles, reuniune dedicată bugetului multianual al UE și planului de relansare economică.

UPDATE

”Dorim să negociem două teme mari, grele, în legătură cu banii europeni. Este vorba, în primul rând, de Bugetul Multianual și aici pentru România sunt două chestiuni foarte importante. Noi ținem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune și o sumă suficient de mare pe politică agricolă. Noi avem nevoie de acești bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru școli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate și multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură, dorim să folosim sume cât se poate de consistente pentru a moderniza agricultura românească și pentru a obține, sigur, rezultate bune. Al doilea pachet mare pe care îl negociem astăzi este pachetul destinat revigorării economice. Este un pachet pe care contăm. Sunt bani care vor fi folosiți pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19. Noi dorim să obținem sume consistente”, a declarat vineri Klaus Iohannis înainte de debutul reuniunii.

”În total, se negociază sume foarte mari astăzi, poate și mâine, aici, la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României, în așa fel încât să obținem un rezultat consistent.Întreaga echipă care mă însoțește - și întreaga echipă și de la Reprezentanță, și cei din ministere - au pregătit materiale suficiente. Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-ați întreba dacă vom finaliza discuțiile astăzi și mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă”, a mai spus președintele.

+++

Klaus Iohannis va susține principalele obiective pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere, acționând, în același timp, pentru ajungerea cât mai curând posibil la un acord final.

Referitor la viitorul buget al Uniunii, ”președintele României va reafirma obiectivul major al țării noastre, respectiv obținerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale țării. În ceea ce privește Politica de Coeziune, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru alocări adecvate în special pentru regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene, precum și pentru o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate acestei politici”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește Politica Agricolă Comună, Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea procesului de convergență externă a plăților directe, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

Totodată, președintele României va pleda pentru alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, având în vedere că zonele rurale necesită investiții sporite pe termen lung.

În ceea ce privește posibila introducere a unor resurse proprii noi pentru finanțarea bugetului Uniunii, Iohannis va reitera faptul că România este în favoarea oricăror resurse care pot genera venituri suplimentare la bugetul UE, cu condiția existenței unui mecanism clar pentru a se evita impactul excesiv asupra contribuțiilor naționale.

Referitor la Planul de redresare economică, președintele României va susține opțiunea unei ponderi mai mari a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, pentru a se putea asigura resursele financiare necesare pentru procesul de redresare economică în întreaga Uniune.

De asemenea, Klaus Iohannis se va pronunța pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Președintele României va susține ”asigurarea unei perioade de rambursare adecvate pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, pentru a permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene și evitând, totodată, presiuni suplimentare asupra bugetelor naționale”.