Ministrul Carmen Dan a dat, în conferința de presă de joi, numele unor lideri de opinie care s-ar fi implicat in promovarea protestelor. Dan susține în continuare că nu a primit informări de la SRI privind ultrașii, ci doar un avertisment prin sms.

UPDATE

Asociația VeDemJust atrage atenția ministrului de Interne că libertatea de exprimare și dreptul la informare sunt consacrate constituțional. De asemenea, reamintește că oamenii au libertatea de a protesta cu privire la deciziile adoptate de către cei pe care i-au ales.

”Declarația de azi a ministrului de interne aruncă responsabilitatea organizării și desfășurării unor proteste legitime pe umerii unor jurnaliști, ceea ce e menit să incite o parte a populației și așa suficient de manipulată. Or, ministrul ar trebui să se preocupe mai degrabă de siguranța participanților la protestele care au cuprins întreaga țară. De asemenea, ministrul de interne trebuie să explice public de ce nu a luat măsurile adecvate în cursul nopții trecute cu privire la violențele de la mitingul din București cu privire la care fusese informat de serviciile de informații”, se arată în comunicat.

+++

”Organizațiile semnatare condamnă ferm acest gest iresponsabil care trădează o mentalitate de sorginte totalitară. Lista difuzată reprezintă o încercare a Ministrului Afacerilor Interne de intimidare și presiune la adresa vocilor critice din societate, cu posibile efecte foarte periculoase la adresa siguranței acestora. Libertatea cuvântului, dreptul la opinie, libertatea întrunirilor sunt drepturi garantate constituțional, obligația autorităților fiind de a le proteja, nu de a contesta sau condamna exercitarea lor de către cetățeni”, se arată într-un comunicat semnat Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Ministrului de Interne i se amintește că, în virtutea dreptului la liberă exprimare (Art. 30 din Constituția României), ”orice cetățean, inclusiv jurnaliștii și politicienii, are dreptul să sprijine și să cheme la protest, atât timp cât nu instigă la violență sau la nerespectarea legii”.

De asemenea, articolul 39 din Constituție garantează cetățenilor dreptul de a participa la întruniri publice.

”Prin cele susținute în conferința de presă de azi, Carmen Dan demonstrează că principala sa preocupare o reprezintă apărarea actualului Guvern, nu apărarea legii și a drepturilor individuale. Reamintim autorităților publice că instituțiile statului au obligația să acționeze cu responsabilitate și să protejeze toți cetățenii, indiferent de opiniile lor.Considerăm că avem de-a face cu un demers deosebit de periculos prin care tocmai autoritățile statului ce au ca atribuții în apărarea legii și protejarea ordinii publice fac și distribuie liste cu cetățeni care nu se fac vinovați decât de exercitarea unor drepturi”, se mai arată în comunicat.

Totodată, organizațiile semnatare cer demisia lui Carmen Dan și condamnă, în egală măsură, ”gestul iresponsabil al unor jurnaliști și altor persoane de publicare a adreselor și datelor personale ale unor politicieni, efectul fiind tot unul de instigare la violență”.

+++

Carmen Dan a susținut o declarație de presă referitoare la incidentele de la protestul de miercuri seara din București, precizând că nu a ieșit ca urmare a mesajului transmis de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul de Interne a dat numele unor formatori de opinie și politicieni care s-ar fi implicat în promovarea protestelor din ultimele zile: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Nicușor Dan, Lucian Mândruță, Clotilde Armand, Robert Turcescu, Cătălin Tolontan,  Andrei Gheorghe și Emilia Sarcan. Totodată, ea a precizat că evenimentele au fost promovate în special pe pagina grupului ”Corupția ucide”.


(De la minutul 1:20)

Ea a mai spus că pe unele rețele de socializare au fost postate numerele de telefon ale unor miniștri și adresele de domiciliu ale unor lideri politici. 


”Și eu am fost una dintre persoanele care am avut telefonul blocat, din cauza acestor mesaje și telefoane repetate”, a susținut Carmen Dan.

Ministrul a susținut că, în întreaga țară, au fost doar 200.000 de protestatari, deși numărul vehiculat a fost mult mai seară, chiar dublu potrivit unor televiziuni.

Depășirea atribuțiilor

Valeriu Jucan, membru CNA, a criticat afirmațiilor ministrului Carmen Dan.

”Ministrul Afacerilor Interne își depășește atribuțiile atunci când face referiri la libertatea de exprimare a jurnaliștilor. În cadrul conferinței de presă de astăzi, de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Carmen Daniela Dan a făcut o serie de declarații referitoare la modul în care jurnaliștii își exercită dreptul la libera exprimare. Prin cele sustinuțe, ministrul de interne demonstrează necunoașterea art. 30 din Constituția României, referitor la libertatea de exprimare. Mai mult ministrul de Interne își depășește atribuțiile punând la îndoială rolul fundamental al presei”, susține Jucan.

El a invitat ministrul Afacerilor Interne să sesizeze Consiliul Național al Audivizualului - C.N.A. sau oricare instituție judiciară, în situația în care constată încălcări ale Legii audiovizualului sau ale altor norme civile în domeniul comunicării publice.

”Declarațiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui sa existe între autoritățile statului și presa”, a mai spus 
Valentin-Alexandru Jucan

L-a luat pe ”nu” în brațe

Miercuri seara, Carmen Dan a afirmat la un post tv că nu a primit informații în legătură cu prezența ultrașilor la protestul din Piața Victoriei. 

La scurt timp, SRI a venit cu un comunicat prin care a contrazis-o pe Dan: ”Serviciul Român de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție). Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate”.

În declarația de joi, însă, Carmen Dan a susținut, din nou, că nu a primit informări, ci doar sms-uri.

”Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. Aseară, între orele 19.43-22.55, în mijlocul protestelor secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful IGPR, Bogdan Despescu, au primit mesaje sms din partea unui ofițer din cadrul SRI, în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane. În general, activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin sms nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violență și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, a susținut ea.

Ea a mai spus că infomațiile erau de ”notorietate publică”, întrucât se știa că în apropiere de locul protestului, între orele 18:45 și 20:00, la Clubul Sportiv Dinamo se desfășura meciul de handbal Dinamo-Steaua.

Anterior, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a fost nemulțumit profund de felul în care MAI nu a gestionat situația și de felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori, mai ales când instituțiile de forță au avut toate informațiile necesare.

"S-a știut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstrația și i-au lăsat liberi să se amestece. La ministerul de Interne s-a știut. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil", a spus Iohannis.

Iohannis i-a solicitat ministrului de Interne și Jandarmeriei lămuriri "scrise, urgente și clare, de ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față".