Ministrul de Interne și cel al Justiției au prezentat miercuri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European prioritățile Președinției române a Consiliului.

Întrebări:

Eurodeputata PPE Roberta Metsola le reamintește celor doi oficiali de fenomenul corupției din România și de comportamentul jandarmilor la proteste. Ea întreabă de ce nu s-au construit noi închisori pentru a rezolva problema aglomerării.

Un eurodeputat S&D întreabă cum va aborda Consiliul dosarul privind politica de azil a UE și ce pași vor fi făcuți în procedura declanșată împotriva Ungariei.

Reprezentanta ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) cere să nu fie luată nicio măsură care ar legaliza corupția și cere o reacție față de ultimul raport al MCV.

Și reprezentanta ALDE își exprimă îngrijorarea față de corupția din România și de intenția de a da OUG privind rejudecarea dosarelor penale.

Europarlamentara olandeză Judith Sargentini (Verzi), vicepreședintă a Comisiei LIBE, spune că autoritățile române subminați încrederea reciprocă în UE.

O altă întrebare se referă la sistemul comun de azil, ”blocat complet de Consiliu”.

Monica Macovei (ECR): Poporul român merită stat de drept, a spus vicepreședintele CE Jyrki Katainen, referindu-se la OUG, în timp ce premierul Dăncilă susține că a discutat cu dvs pentru adoptarea cât mai rapidă a acestei ordonanțe. Încrederea e esențială între statele membre și Bruxelles.

Macovei critică propunerea lui Toader de a extinde jurisprudența Parchetului European către infracțiuni de terorism, întrebându-se dacă Bucureștiul nu încearcă să deturneze activitatea acestei instanțe.

Emilian Pavel (PSD) ia cuvântul pentru a o ataca pe Monica Macovei, acuzând-o că a fost procuror comunist, iar acum denigrează țara.

Maria Grapini (S&D) vorbește de faptul că România și Bulgaria sunt nedreptățite de faptul că nu sunt în Schengen și le cere celor doi miniștri să încerce să convingă Consiliul să ia o decizie. Grapini îl întreabă pe Toader cum definește statul de drept.

Polonezul Marek Jurek spune că trebuie închise acțiunile împotriva Poloniei și Ungariei.

Dan și Toader sunt întrebați ce măsuri va propune Președinția în legătură cu situația migranților din Mediterana și cu redistribuirea migranților între statele membre.

Gabriela Zoană (PSD): Să nu vă lăsați impresionați de unii colegi români care își denigrează țara. Și aici în PE e dezinformare, Monica Macovei - pe care sper să n-o mai regăsim în nicio structură europeană - fost procuror comunist, e cea care a modificat codurile penale fără niciun fel de consultare publică.

Fiecare ministru are 10 minute pentru a răspunde la întrebări.

Tudorel Toader:

 

  • UE este în inima românilor pentru că s-au convins de acest spațiu comun de liberatate, securitate spre care au aderat și privesc cu deplină încredere.
  • Știm că statul de drept se structurează în momente diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceleași linii, pentru că avem tradiții juridice diferite - un adevăr care este mai mult decât evident. Comun este că statul de drept trebuie să funcționeze în baza Tratatelor, trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene.
  • Sunt țări cu un stat de drept mai ridicat decât România și sancționează demnitarul care denigrează țara.
  • Programul Drepturi și valori - ne propunem să avansăm cât mai mult, vom încheia în mandatul Președinției României procesul de reglemntare la nivelul normelor.
  • Despre OUG anunțată: Judecata pe care noi o facem, eu o fac, trebuie să fie bazată pe informații corecte. Nu știu dintre dvs câți aveți informația a contextului și împrejurărilor. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții nevalorificată. în nicio țară, Instanța nu constituie completuri nelegal.
  • Noi nu vrem ca printr-o contestație în anulare să scape de pedeapsă, dar românului, într-un stat de drept în 2019, nu poți să îi spui "ai fost judecat de un complet nelegal, dar rămâi în pușcărie". Noi vrem redeschiderea dosarelor nu numai a celor condamnați, ci și a celor achitți.
  • Respectăm recomandările Comisiei de la Veneția astfel cum ele sunt formulate. 

+++ 

Carmen Dan: 

 

  • presiunea la frontierele externe a fost mică anul trecut față de vârful din 2015, ceea ce înseamnă că statele membre au lucrat bine. 
  • despre sistemul european de azil: vom continua discuțiile pentru identificarea unor soluții pozitive care să reflecte echilibrul necesar între solidaritate și securitate. 
  • despre Regulamentul Dublin: înțelegem importanța unor soluții de reformare.
  • despre Directiva EU Blue Card: negocierile au fost dificile, vom identifica o soluție care să fie acceptată de colegislatori, succesul Președinției române depinde și de sprijinul primit de la statele membre.
  • în privința migrației, Dan a precizat că a vorbit deja.
  •  răspunsul ministrului e unul general și în ceea ce privește ultimul MCV.
  • problema migrației ne preocupă și pe noi, consider că e mai mult decât benefic să dăm un răspuns coordonat la nivelul întregii Uniuni, am cerut statelor membre să dea dovadă de solidaritate.
Unul dintre membrii Comisiei LIBE a insistat ca cei doi să spună ce dosare legislative și-a propus Președinția să închidă, dar nu a reușit să primească un răspuns corect, Carmen Dan reluând construcții precum ”o Președinție ambițioasă, dar realistă”, ”timp scurt” la dispoziție, negocieri blocate.

+++

Carmen Dan insistă asupra faptului că cetățenii trebuie să rămână în centrul preocupării UE.

Oficialul române vorbește și despre problemele, dar și oportunitățile aduse de globalizare.

România vrea să contribuie direct la consolidarea Uniunii, spune Dan.

Ea enumeră principalele repere în domeniul afacerilor interne ale Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Trebuie să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, susține Tudorel Toader.

Nu ne vom abate de la respectul față de valorile comune și față de statul de drept, mai spune ministrul.