Fostul președinte George W. Bush a vorbit despre nedreptatea rasială care subminează societatea americană, pe fondul protestelor declanșate în SUA de moartea lui George Floyd.

Fostul președinte George W. Bush a cerut marți Statelor Unite să își analizeze fără concesii "eșecurile tragice", menționând nedreptatea rasială ce subminează societatea americană, informează AFP, preluată de Agerpres. "Rămâne un eșec șocant faptul că mulți afro-americani, în special tineri, sunt hărțuiți și amenințați în propria țară", a scris fostul președinte american (2001-2009) într-un comunicat, în contextul protestelor declanșate de moartea afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchiul unui polițist alb din Minneapolis.

"Această tragedie, care face parte dintr-o serie lungă de tragedii similare, ridică o întrebare de neevitat: cum să punem capăt rasismului sistemic în societatea noastră?", se întreabă fostul președinte american, subliniind că ”este timpul ca America să examineze eșecurile noastre tragice".

Deși nu menționează numele lui Donald Trump, fostul președinte republican insistă mult asupra necesității de a asculta "vocile celor care suferă".

"Cei care încearcă să reducă la tăcere aceste voci nu înțeleg sensul Americii ... Eroii Americii, de la Frederick Douglass la Harriet Tubman, Abraham Lincoln sau Martin Luther King Jr sunt eroi ai unității", a insistat fostul președinte american George W. Bush. 

  • Majoritatea americanilor sunt solidari cu protestele și dezaprobă reacția președintelui Donald Trump, potrivit unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos. 64% dintre americanii adulți sunt solidari cu protestatarii, 27% și-au exprimat dezaprobarea și 9% sunt indeciși. Peste 55% dintre americani dezaprobă modul în care Donald Trump gestionează protestele, iar o treime aprobă acțiunile sale. 
  • Premierul britanic Boris Johnson a caracterizat drept "scandalos" și "impardonabil" decesul lui George Floyd. El le-a cerut manifestanților să protesteze "legal și rezonabil", înainte de mai multe acțiuni prevăzute la Londra, 
  • Facebook a închis pagini și conturi asociate cu ceea ce compania afirmă că e un grup care incită la ură și ai cărui membri discutau despre aducere de arme la proteste, relatează CNN. E vorba de persoane asociate cu grupul Garda Americană, ce are ”un istoric al conexiunilor cu extremismul anti-imigranți, ură și violență” și cu grupul de extremă dreaptă Proud Boys.
  • Rahul Dubey, un bărbat din Washington, a adăpostit 80 de protestatari, salvându-i de acțiunea în forță a poliției, relatează BBC. Forțele de ordine blocaseră strada în ambele sensuri și se pregăteau de o intervenție în urma căreia urmau să facă arestări, moment în care bărbatul a deschis ușile unei case în care s-au adăpostit 80 de protestatari.
  • Un bărbat originar din statul Illinois care a adus explozibili la manifestațiile din Minnesota a fost inculpat pentru incitare la revoltă de către autoritățile federale americane, aceasta fiind prima punere sub acuzare de la începutul protestelor. 
  • Sute de medici și cadre medicale au participat marți la New York la un protest în Times Square. Ei au îngenuncheat unii lângă alții și au ridicat un pumn în semn de susținere a protestelor mișcării ”Black Lives Matter”.