Președintele Donald Trump a amenințat că va desfășura armata dacă nu se pune capăt violenței din orașele americane, la o săptămână de la moartea lui George Floyd, afro-americanul de 46 de ani asfixiat de un ofițer de poliție alb în Minneapolis.

Afirmând că protestele din Washington sunt ”o rușine”, președintele Donald Trump a anunțat luni desfășurarea a "mii de soldați puternic înarmați" și de polițiști la Washington pentru a pune capăt revoltelor și jafurilor.

El a făcut apel la guvernatori să fie făcute mai multe arestări și să acționeze ferm pentru a domina străzile: "Dacă un oraș sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viața și proprietatea locuitorilor săi, voi desfășura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor".

După discursul din grădina Casei Albe, Donald Trump s-a dus la Biserica St. John, o clădire emblematică din apropiere degradată duminică seara, pentru a face o poză cu o Biblie în mână. Pentru a-i permite sesiunea foto, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanții adunați în fața complexului prezidențial. 

Episcopul Mariann Edgar Budde s-a declarat scandalizată de acțiunea de PR a președintelui în fața bisericii care ține de dioceza condusa de Mariann Edgar Budde. "Președintele se folosește de Biblie, textul cel mai sacru al tradiției iudeo-creștine și de una dintre bisericile din eparhia mea fără permisiunea mea, pentru a transmite un mesaj care contrazice învățăturile lui Isus și tot ceea ce reprezintă bisericile noastre", a declarat Edgar Budde pentru CNN.

Candidatul democrat la alegerile prezidențiale, Joe Biden, a taxat gestul lui Trump, precizând că președintele folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților pașnici pentru o operațiune de comunicare. 

  • Fostul președinte Barack Obama s-a adresat protestatarilor, cerându-le să-și canalizeze furia ”justificată într-o acțiune pașnică, eficientă și durabilă''.
  • Doi oameni au fost uciși și 60 de persoane au fost arestate într-o suburbie a orașului Chicago, potrivit BBC News care citează oficiali ai primăriei.
  • Patru polițiști au fost răniți într-un schimb de focuri în St Louis, Missouri, și au fost duși la un spital, dar viața lor nu e în pericol, a anunțat poliția locală. 
  • Moartea lui George Floyd a fost calificată drept omucidere din cauza "presiunii exercitate în zona gâtului", potrivit medicului legist oficial responsabil de autopsia acestuia. Medicul legist a mai precizat că în sângele bărbatului s-a descoperit fentanil, un puternic opiaceu, relatează France Presse.
  • Într-o scrisoare adresată membrilor de sindicat, președintele sindicatului polițiștilor din Minneapolis a afirmat că George Floyd a fost un ”criminal violent”. El i-a caracterizat pe cei care protestează din cauza morții sale drept ”teroriști”.
  • Un cont Twitter care se pretindea că aparține mișcării Antifa, pe care Trump vrea s-o interzică, avea postări cu conținut violent în legătură cu protestele din SUA. În realitate, contul are legătură cu un grup naționalist alb Identity Evropa, potrivit unui purtător de cuvânt al Twitter, relatează Nbcnews.com. Twitter a suspendat contul după postarea unui mesaj ce incita la violență. Nu e prima dată când Twitter ia măsuri împotriva unor conturi false cu mesaje de incitare la ură și care au legătură cu Identity Evropa, a mai spus purtătorul de cuvânt al rețelei.
  • Comitetul Pulitzer și-a exprimat sprijinul față de jurnaliștii care au fost hărțuiți și atacați de Poliție în timp ce acopereau din punct de vedere mediatic protestele.

Cazul George Floyd: Stare de asediu în mai multe orașe americane

Mai mult pe EurActiv »