Magistrații au decis că proiectul de lege inițiat de 35 de deputați vine să implementeze hotărârea Curții Constituționale de acum patru ani, prin care limba română a fost declarată limba de stat a R. Moldova.

După avizul CC, proiectul urmează să ajungă din nou în plenul Parlamentului pentru a fi votat. 

Potrivit Agora.md, pentru ca limba română să devină limbă de stat în Constituție va fi nevoie de votul a 67 de deputați.

"CC reține că proiectul de lege, fiind elaborat în scopul executării hotărârii din 5 decembrie 2013 nu conține inexactități și urmează a fi prezentată Parlamentului pentru adoptare”, a anunțat președintele Curții, Tudor Panțîru.

"Astăzi a fost făcut un prim pas pentru restabilirea unui adevăr istoric”, a declarat deputatul Tudor Deliu, adăugând că nu va fi ușor să fie găsite 67 de voturi pentru a modifica Constituția.

"Ar fi onorabil pentru acest Parlament să fie găsite voturile necesare, e nevoie de un compromis și un dialog politic”, a declarat, la rândul său, deputatul Valeriu Ghilețchi.

Pe 13 septembrie, PLDM a propus un proiect de lege pentru modificarea articolului 13 din Constituție, astfel încât sintagma "limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" să fie înlocuită cu sintagma "limba română".

Proiectul a fost respins de către majoritatea parlamentară, dar liderul fracțiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu, a adunat semnăturile a 34 de deputați pentru a depune o sesizare la CC.

Dodon propune un referendum

"Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor.
Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească", a scris, pe Facebook după anunțul CC, președintele Igor Dodon.