Curtea Constituțională a concluzionat că președintele R. Moldova ar putea fi suspendat pentru refuzul repetat de a numi în funcție o candidatură propusă de premier în funcție de ministru, cum s-a întâmplat în cazul Eugen Sturza.

UPDATE

"Curtea a constatat încălcarea Constituției, fapt care justifică suspendarea din funcție a președintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat fostul președinte al CC Alexandru Tănase în cadrul emisiunii "Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, relatează Agora.md.

***

Igor Dodon susține o conferință de presă în care lansează amenințări și susține că decizia CC servește intereselor unui partid politic - PDM.

"Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar, categoric, nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituționale. Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acțiuni nu pot fi numite", a afirmat președintele moldovean.

"O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizia a dvs. o să fie examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. O să fie altă componență a CC și pentru fiecare decizie fiecare dintre dvs. veți răspunde... N-o să vă scape nici cetățenia românească. O să vă prindem noi", a amenințat Dodon.

"Eu port responsabilitate în fața cetățenilor ... nu voi ceda, nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord...indiferent de deciziile Curții", spune Dodon.

Decretul va fi semnat, cel mai probabil, de domnul Andrian Candu (președintele Parlamentului), dar eu nu-l voi primi pe ministrul Apărării în Consiliul Suprem de Securitate a Țării, legimitatea lui va fi zero.

  • Rămân în funcție și devotat angajamentelor luate în fața cetățenilor, cei ce își bat joc de voi vor răspunde.
  • trebuie să trecem la stat prezidențial, vă cer suportul.
  • unica soluție: alegeri anticipate și stat prezidențial.

***

În urma refuzului lui Igor Dodon, Guvernul de la Chișinău s-a adresat Curții Constituționale cu rugămintea de a debloca situația.

"Declanșarea blocajului instituțional a fost însoțită de multiple declarații ale președintelui și intenția de a promulga legile, a numi miniștrii, dar și lipsa de respect față de Constituție. Președintele exercită presiuni pe care Curtea le califică drept intimidare. Președintele R. Moldova poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere. Cu toate acestea, voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj constituțional. CC a constatat că președintele are dreptul să verifice candidatul, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru. Alegerea președintelui prin mod popular nu îl transformă într-un opozant al Parlamentului, el continuă să joace un rol de putere neutră", precizează instanța, citată de Agora.md.

Curtea reiterează că înt-un sistem parlamentar, șeful statului e detașat de partidele politice și joacă rolul unui arbitru.

"În cadrul formării guvernului există un acord dintre prim-ministru, Parlament și președinte, iar elementul central este programul de guvernare și nu miniștrii. Remanierea guvernamentală nu necesită intervenția parlamentului, fiind o procedură internă. Simetric, șeful statului nu are nicio putere asupra remanierii, puterea reală în ceea ce privește remanierea și numirea aparține prim-ministrului", a mai stabilit CC.

Refuzul presedintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui, notează Unimedia.md.

Igor Dodon, aflat de mai mult timp în conflictul cu Guvernul moldovean, a refuzat în două rânduri candidatul propus de premier pentru funcția de ministru al Apărării. La momentul celei de-a doua respingeri, președintele prorus al Republicii Moldova a admis că există riscul ca el să fie demis, dar a avertizat că "furia poporului va fi pe măsură".