Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a asigurat pe oficialii români că e foarte bine informat și le-a transmis că ridicarea MCV depinde de îndeplinirea tuturor condiționalităților.

Live text:

Mesajul meu: s-au realizat multe în ultimii ani pentru consolidarea justiției, dar trebuie să alergați în direcția bună, mai sunt câteva condiționalități de îndeplinit pentru ridicarea MCV.

"S-au realizat foarte multe în 20 ani în ceea ce privește consolidarea sistemului de Justiție, crearea unui sistem de Justiție cu adevărat independent în România. S-au realizat foarte multe în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu MCV în vigoare. E ca și cum alergăm un maraton și acum suntem pe ultima sută de metri a acelui maraton. Mesajul meu pentru astăzi este: continuați să alergați, dar nu în direcția greșită! Alergați în continuare către finish-ul maratonului, pentru că aproape am ajuns acolo. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei care încă trebuie îndeplinite, însă nu vă opriți, nu stați locului pentru numele lui Dumnezeu, nu începeți să alergați în direcția opusă!".

 Cel mai important: toți cei implicați să lucreze din greu și împreună, nu unii împotriva altora.

  • trebuie să ne intensificăm contactele, voi fi la dispoziția lor în fiecare zi, dacă e nevoie.
  • până acum unii au zis că Executivul european nu a înțeles bine, de aici înainte nu va mai exista această scuză, știm foarte bine ce se întâmplă.
  • atacarea sistemului de Justiție în mass-media, în dezbateri publice poate duce la riscul creării în rândul populației din România a impresiei că ceva nu merge bine cu Justiția. Întotdeauna sunt posibile îmbunătățiri, uneori chiar de dorit, însă respectarea rolului celuilalt, respect pentru sistemul de Justiție, pentru Executiv, pentru Legislativ sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru care se bazează pe cooperare și ne va duce la momentul în care putem afirma că putem încheia MCV-ul.
  • premierul Dăncilă și-a exprimat dorința ca MCV să se încheie înainte de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, i-am spus că nu e imposibil, dar e nevoie să fie îndeplinite toate condițiile.

Întrebări:

Întrebat dacă există diferențe între ce știa înainte de vizită și ce a aflat astăzi, Timmermans a replicat: Nu.

"Angela Cristea mă informează întodeauna corect", a spus Timmermans, întrebat de acuzațiile aduse șefei Reprezentanței Comisiei Europene privind informarea incorectă a Bruxellesului.

Întrebat dacă România a făcut pași înapoi privind lupta anticorupție anul trecut, Timmermans a răspuns: "Așa cum am arătat și în ultimul raport MCV, nu suntem satisfăcuți cu progresele făcute, nu au fost suficiente progrese, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva".

Întrebat de demersul de suspendare a șefei DNA, Timmermans a declarat că, dacă există probleme cu magistrații, sunt instituții în sistem care se pot ocupa, nu politicienii ar trebui să se ocupe, e important pentru separarea puterilor în stat.

  • Timmermans i-a spus lui Dragnea că social-democrații din Europa trebuie să discute despre locuri de muncă, despre sistemul medical, educație, trebuie să lăsăm în urmă reforma sistemului judiciar.
  • toate discuțiile nu au legătură cu Schengen, e timp ca România să fie primită în acest spațiu.
  • Referitor la activarea art. 7, oficialul a sps că nu există o amenințare sistemică la adresa statului drept, "aveți o justiție puternică și independentă", situația e diferită față de cea din alte țări.
  • despre legarea fondurilor de respectarea statului de drept: ne gândim la un mecanism prin care toate fondurile, inclusiv din agricultură, să nu fie cheltuite în mod greșit. E important ca toatele statele să adere la instituția Procurorului european.
  • propunerea CE privind viitorul cadru bugetar va fi prezentată în mai: "În cadrul discuțiilor de pregătire, ne-am gândit cum putem să ne asigurăm că fondurile europene sunt cheltuite în conformitate cu principiul bunei administrări și al statului de drept. Ne gândim la un mecanism care să asigure ca toate fondurile, nu vorbim doar de cele structurale sau de coeziune, inclusiv fondurile din agricultură și alte plăți, să poată fi verificate, astfel încât să ne asigurăm că nu sunt cheltuite prost".
  • Timmermans a spus că acest mecanism se va aplica tuturor statelor membre.

***

Frans Timmermans a fost primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, de la care a primit asigurări că "sistemul judiciar este independent pe deplin și funcționează eficient".

Oficialul european a avut întrevederi și cu liderii celor două Camere. Președintele Călin Popescu-Tăriceanu a transmis un comunicat în care a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru "încheierea neîntârziată" a MCV care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE.

Timmermans s-a întâlnit și cu premierul Viorica Dăncilă, întrevedere la care au luat parte și ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Totodată, el a avut o discuție cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.