Miniștrii de finanțe din UE au aprobat în ședința Consiliului ECOFIN de marți planurile de redresare propuse de 12 state membre.

În ședința de la Bruxelles, miniștrii economiei și ai finanțelor din statele membre UE au discutat și aprobat planurile de redresare prezentate de Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania. 

Acestea au fost deja evaluate de Comisia Europeană, care, suplimentar, a aprobat deja și planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croația și Lituania, care urmează a fi analizate de Consiliu într-o ședință ulterioară.

„Sunt optimist în privința adoptării acestor planuri. Cred că este în interesul comun al tuturor statelor membre UE ca fondurile de redresare să ajungă la oameni și la sectorul de afaceri cât mai curând posibil”, a declarat înainte de reuniune ministrul sloven al finanțelor, Andrej Šircelj. Slovenia deține președinția Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2021, astfel că Šircelj a prezidat ședința ECOFIN de marți.

Adoptarea planurilor va permite plata prefinanțărilor din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, care reprezintă 13% din valoarea totală a alocării incluse în planul fiecărui stat.

Toate cele 12 state membre au solicitat o prefinanțare din fondurile care le sunt alocate.

Deciziile pe care Consiliul le-a adoptat astăzi reprezintă etapa finală înainte ca statele membre să poată încheia acorduri de grant și de împrumut cu Comisia și să înceapă să primească fonduri pentru punerea în aplicare a planurilor lor naționale.

Balazs Ujvari, purtător al Comisiei Europene, a declarat marți că primele sume ar putea fi acordate până la finalul lunii iulie.

În ședința Consiliului ECOFIN, miniștrii vor discuta, de asemenea, redresarea economică a UE, prioritățile președinției slovene a Consiliului, dar și cele mai recente propuneri legislative ale Comisiei Europene în privința strategiei de finanțare a UE.