Comisia Europeană și Guvernul german au luat luni apărarea campaniei de vaccinare din cadrul UE, pe fondul criticilor privind numărul redus de doze disponibil.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer a declarat luni, în cadrul conferinței zilnice de presă, că vaccinarea e un proces foarte complicat, aflat abia la început, fiind normală apariția unor ”dificultăți și obstacole pe parcurs”. 

”Suntem încrezători ... că vom putea asigura vaccinarea europenilor cât mai curând posibil”, a mai spus Mamer, întrebat de jurnaliști în legătură cu campania de vaccinare care se derulează lent.

Sefan de Keersmaecker, un alt purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, a respins acuzațiile privind lentoarea campaniei, precizând că strategia UE privind vaccinarea a fost deja adoptată și sprijinită de șefii de stat și de guvern încă din iunie anul trecut, iar Comisia a publicat în octombrie recomandări ”foarte practice” privind vaccinarea în statele membre.

El a mai precizat că CE a negociat cu cele șase companii care făceau cercetări privind un vaccin împotriva COVID-19 aproape două miliarde de doze, într-un moment în care nu exista niciun fel de certitudine privind aprobarea vreunui vaccin de către Agenția Europeană a Medicamentului. În aceste condiții, strategia Comisiei a fost de creare a unui portofoliu ”foarte diversificat”.

În prezent, Comisia Europeană poartă discuții cu grupul american Pfizer și compania germană BioNTech pentru a comanda mai multe doze de vaccin, pe lângă cele 300 de milioane de doze prevăzute deja în contractul existent. 

Vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul autorizat în UE pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Până la finalul acestei luni e așteptată și avizarea vaccinului produs de Moderna.

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 80 de milioane de doze, cu o opțiune de încă 80 de milioane.

Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze.

Într-un interviu acordat Bild am Sonntag, președintele Uniunii Creștin-Sociale din Germania, Markus Söder, a criticat procedura europeană de achiziționare a vaccinului.

Și cercetătorul Ugur Sahin, fondatorul și directorul BioNTech, și-a manifestat uimirea față de lentoarea cu care a acționat UE în comparație cu alte state.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a declarat că strategia este cea potrivită, apreciind coeziunea europeană din timpul pandemiei, relatează Die Welt. 

”Era clar că la început va exista o lipsă a vaccinurilor”, a declarat și un purtător de cuvânt al Ministerului sănătății, întrebat de jurnaliști în legătură cu numărul insuficient de doze și de  ritmul lent de vaccinare din Germania.