Costel Alexe spune că poluarea de duminică noaptea din București a fost provocată de un incendiu de vegetație la Crevedia, de un incendiu la Gara de Nord și de cauciucurile arse de oameni. El a vorbit și de activități industriale ce au loc noaptea.

"Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din București și din județul Ilfov", a declarat luni, într-o conferință de presă ministrul mediului Costel Alexe. El a precizat că e vorba de un incendiu la Gara de Nord, semnalat la miezul nopții, de un incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri la Crevedia, precum și de arderile de cauciucuri și gunoaie care au fost în cursul serii. Creșterea gradului de poluare a fost favorizată și de viteza redusă a vântului.

Ministrul a mai spus că există "suspiciuni de activități industriale care se desfășoară în județul Ilfov sau în București mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți".

În Ilfov există 46 de firme autorizate și 69 în București care au "acest proces de ardere".

"Aceste creșteri au început aseară în jurul orei 21:00 cu vârful în jurul orei 3-4 dimineață și, evident, scăzând către primele ore ale zilei. Acum sunt valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din București, evident încă cu depășiri pe PM 10 și ceilalți factori poluanți", a precizat Alexe.

Ministrul mediului a anunțat că, până la finalul săptămânii, vor fi efectuate controale la toate sursele de poluare și de ardere de pe raza Bucureștiului și a Ilfovului "pentru a vedea dacă toți acești operatori dețin echipamente pentru monitorizarea și măsurarea continuă a emisiilor de poluanți din ardere".

Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru a-i depista pe operatorii care poluează noaptea, Costel Alexe a precizat că toți operatorii "vor avea echipamente care să monitorizeze poluanții pe care-i emit în aer pe timpul nopții, având obligația să transmită în timp real aceste valori către APM București".