Ministrul de Interne, Marcel Vela, afirmă că decizia de a lăsa oamenii prezenți la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva din Iași să se ducă la raclă a fost luată de medicii epidemiologi.

"Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă și anumite decizii care se iau în funcție de situația operativă concretă. Și atunci când o decizie care e adoptată salvează o situație gravă, aceste decizii se iau în mod legal și profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situație, zonă sau eveniment. Așa că, ce s-a întâmplat la Iași a fost o decizie operativă pentru a salva o situație care putea degenera și putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicați în evenimentul respectiv, cât și pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii țării noastre care ar fi fost speculata în media națională sau internațională cu privire la, să spunem, posibile violente între cei care așteptau să intre în curtea bisericii și organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru. Pentru că situația era în punctul de a deveni conflictuală și în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conștientă că orice act de violență nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Așa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are și această zonă care se ia în funcție de situațiile operative”, a declarat Vela, potrivit news.ro.

Vela a mai spus că medicii epidemiologi au fost cei care au relaxat restricțiile la racla cu moaște de la Iași. 
 
”Pelerinajul de la Iași, știți ca și mine, tot ce s-a întâmplat cu privire la pelerinaj și la eveniment a fost o decizie luată de medicii epidemiologi”, a mai declarat Vela.

Declarațiile lui Vela vi în contextul în care autoritățile au decis inițial ca doar cei care au buletin de Iași să participe la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva. Astfel, în fața Catedralei Mitropolitane a fost scandal pentru că mulți dintre cei prezenți, majoritatea fără să poarte măști sau să respecte distanța între ei, s-au certat cu jandarmii pentru că nu au fost lăsați să intre la moaște.

Ulterior, jandarmii au permis accesul la moaște chiar și celor care nu erau din Iași, în contextul apariției unor persoane "dornice" de scandal.

Primarul orașului Iași, MIhai Chirica, a declarat miercuri seară, la Digi24 TV, că este vorba de două grupuri de olteni veniți din Dolj și care ”par să fi venit cu un scop precis, să facă scandal”.