La sediul MAI au avut loc declarații de presă cu privire la măsurile luate pe palierul de ordine publică pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunțat că, începând de miercuri, programările la nivelul Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule și Direcției Pașapoarte se vor face online, pentru a se evita aglomerația din spațiile de așteptare.

”De asemenea, recomandăm autorităților publice locale, care desfășoară activități de eliberare a cărților de identitate, să organizeze serviciul astfel încât să evităm o aglomerare de persoane în spațiile de la ghișee", a declarat Bogdan Despescu.

La rândul său, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, Ioan Buda, a afirmat că, din 23 februarie și până în prezent, peste 40.000 de persoane care au avut punct de plecare sau au tranzitat Italia au intrat în România.

Dosar penal

Totodată, Despescu a anunțat că a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date și informații false în cazul bărbatului de la Spitalul "Dimitrie Gerota" din Capitală, depistat pozitiv cu noul coronavirus.

"La nivelul Poliției Române s-au inițiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date și informații false, prevăzută și pedepsită de art. 404 din Codul Penal", a spus Despescu, precizând că informațiile vehiculate în spațiul public privind presupusa ascundere a cazului de la spitalul "Dimitrie Gerota" au fost false.

"Am discutat cu directorul spitalului, care neagă existența acelui mesaj. De altfel, nici nu putea să existe un asemenea mesaj în ziua de 7 martie, având în vedere că testul cu privire la pacientul respectiv a fost confirmat în seara de 9 martie", a spus Despescu, potrivit Agerpres.