Președintele Klaus Iohannis respectă gestul politic al lui Florin Cîțu și cere Parlamentului să-i dea săptămâna viitoare un guvern cu puteri depline.

UPDATE 

Consultările vor avea loc vineri după următorul program:

Ora 13:00 - Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 16:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

+++

”Incredibil ce bătaie de joc. Iohannis cere Parlamentului să lucreze cu celeritate să pună un guvern cu puteri depline. Păi de-asta ne-am întâlnit 400 de oameni astăzi, după o lună de criză politică. Ca să punem un guvern cu puteri depline. Dar totul s-a transformat într-o clovnerie când, cu 10 minute înainte de vot, am aflat că Iohannis și Orban l-au retras pe Cîțu.Florin Cîțu, care acum e declarat erou al luptei de partid. Toată lumea îi mulțumește, în mod ipocrit, pentru eroismul de a dezerta. Puterea smintește”, a reacționat deputatul USR Cătălin Drulă.

+++

”Domnul Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedește maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus. Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic”.

+++

  • respect gestul politic responsabil al lui Cîțu, a arătat maturitate politică
  • România are un guvern responsabil
  • suntem responsabili să găsim o soluție democratică la actuala situație politică
  • consultări încep vineri la 13:00
  • solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să învestească un guvern cu puteri depline
  • prioritatea zero e sănătatea oamenilor, răfuielile politice nu-și au deloc rostul în actualul context
  • traversăm o perioadă foarte complicată, autoritățile care gestionează situația au luat din timp măsuri pentru a evita efectele negative
  • măsurile trebuie urmate cu strictețe de fiecare dintre noi 
  • nu luați cu asalt magazinele și farmaciile
  • sunt sectoare ale economiei care suferă pierderi grele

+++

În plină pandemie de coronavirus, premierul desemnat Florin Cîțu a ales să-și depună mandatul. În explicațiile date, el nu a amintit nimic de situația actuală, grija lui fiind partidul și alegerile ”care vin”: ”Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru. Decizia președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de prim-ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”.