Raportul MCV de săptămâna trecută a fost dezbătut în Comisia LIBE a Parlamentului European. Europarlamentari bulgari au pledat pentru finalizarea MCV, apreciind că a devenit nefolositor.

Europarlamentarul român Monica Macovei (ECR) a declarat, în Comisia LIBE de marți, că  raportul MCV pentru România, publicat pe 15 noiembrie, e "cel mai dur mesaj" pe care Comisia Europeană îl trimite către țara noastră.

Macovei a subliniat, în cadrul intervenției, că "redeschiderea unor capitole care au fost încheiate este un mare pas înapoi pentru țară, făcut de guvernarea PSD&ALDE, care încalcă angajamentele luate de România".

 

"Aceeași guvernare PSD&ALDE declară în mod repetat că nu mai este nevoie de MCV în România. Dar, dacă sub monitorizarea Comisiei, cât încă avem MCV, această guvernare și acești politicieni încalcă în mod repetat recomandările din MCV, atunci cum poți să spui că nu mai e nevoie de MCV? Respectă și fă ce spune raportul MCV și toate aceste recomandări, nu le ignora, și atunci se va ridica de la sine!",

 

a scris europarlamentarul pe Facebook.

"Comisia Europeană ne spune tot în acest raport că provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o mare sursă de îngrijorare. Este vorba de modificarea celor 3 legi ale justiției într-o procedură de urgență și aceste modificări subordonează politic justiția. De asta este Comisia îngrijorată chiar de independența justiției. Practic, după 10 ani în care instituțiile anticorupție și instituțiile judiciare din România au făcut pași corecți pentru consolidarea reformelor și aplicarea legii egale pentru toți, politicienii care guvernează și majoritatea parlamentară fac pași înapoi", a mai scris Monica Macovei.

Eurodeputatul a atras atenția în Comisia LIBE că, la o săptămână după ce Comisia Europeană a cerut în raportul MCV ca Parlamentul/Guvernul României să solicite opinia Comisiei de la Veneția asupra unor chestiuni pe care vor să le modifice în legile justiției, președintele Comisiei parlamentare care se ocupă de aceste modificări, Florin Iordache – "fostul ministru care a adoptat, noaptea, ca hoții, OUG 13 – a declarat că nu va cere opinia Comisiei de la Veneția, că nu e momentul să ceară această opinie".

"Singurul lucru pe care vreau să-l transmit pentru România și pentru români este că aceste recomandări trebuie puse în aplicare, și nu călcate în picioare. Tocmai pentru că țara trebuie să meargă înainte și nu mai putem s-o lăsăm să fie trasă înapoi tot timpul de acești politicieni. Cine își iubește țara trebuie s-o ducă înainte, nu înapoi, așa cum fac PSD și ALDE", a afirmat Monica Macovei.

Pe de altă parte, Traian Ungureanu (PPE) a susținut că MCV a devenit "un ritual" sau "un fel de sărbătorire a următorului raport".

Acesta a spus că nu e de acord cu continuarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, deoarece are două consecințe negative:

  • 1. "România și Bulgaria vor fi ținute la nesfârșit în afara Spațiului Schengen".
  • 2. "Guvernul român și cel bulgar vor continua să încalce legea și vor acționa într-un mod corupt, pentru că știu foarte bine că nu contează, pentru că, indiferent ce fac sau nu, MCV nu va fi ridicat ca o consecință a acțiunilor lor, ci ca urmare a unei decizii politice".

Traian Ungureanu speră că MCV să fie finalizat cu succes, dar nu crede că acest lucru se va întâmpla.

Și Birgit Sippel (S&D, Germania) a spus că, în ciuda progreselor din ultimii ani, MCV nu va fi ridicat, pentru că mai multe state membre nu vor ca România și Bulgaria să fie primite în Spațiul Schengen.

Ea a mai spus că sunt și alte state membre care nu doresc să colaboreze cu Comisia de la Veneția, dar ele nu au MCV.

Colega ei din Grupul S&D Ana Gomes (Spania) a avut o altă opinie, și ca urmare a faptului că a fost recent în România, unde a discutat cu societatea civilă și mass-media despre problemele cu care se confruntă țara și despre modul în care are loc lupta anticorupție.

 

"Oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de o propunere legislativă care împiedica lupta anticorupție...Ei recunosc îmbunătățirile realizate, dar sunt foarte îngrijorați de situația generală în ceea ce privește combaterea corupției",

 

a spus Ana Gomes.

Daniel Buda (PPE) a apreciat că raportul MCV "a surprins în mod corect ce se întâmplă" în privința progreselor realizate, dar a atras atenția că în prezent există "agresiuni" din partea guvernării PSD-ALDE, "prin care - într-o formă sau alta - încearcă să politizeze justiția".

Subliniind că și în alte state membre, precum Polonia, asistăm la derapaje, Buda a spus că i se pare "inadmisibil" din partea Comisiei să condiționeze intrarea România în Schengen de ridicarea MCV.

Europarlamentarul român a fost corectat de reprezentantul Comisiei Europene, dar și de Monica Macovei, care i-au reamintit că Executivul de la Bruxelles nu a făcut niciodată legătura între MCV și Schengen. În replică, Sippel a susținut că nu există un document oficial în acest sens, dar "în ultimii ani ne-au spus în mod repetat state membre că din cauza MCV nu sunt admise (România și Bulgaria) în Schengen".

Bulgarii vor un fel de MCV pentru toate statele membre

Serghei Stanișev (S&D) a povestit că, la început, MCV reprezenta "un puternic stimulent politic" pentru Guvernul Bulgariei, dar în timp a devenit un "ritual" fără nicio valoare. Lumea aștepta fiecare raport "cu foarte multă nerăbdare" , "cu teamă", "cu emoție", dar acum este doar "un exercițiu de rutină ce nu mai stârnește nicio emoție".

Stanișev a dat vina pe abordarea generală a CE, susținând că statul de drept e încălcat în mai multe state membre, astfel că e nevoie de un mecanism care să evalueze democrația și statul de drept în toate țările. El a acuzat faptul că MCV e folosit ca un instrument împotriva celor două țări și poate submina încrederea în Uniunea Europeană.

Și Emil Radev (PPE) a pledat pentru un mecanism care să monitorizeze toate statele membre.

Radev a afirmat că MCV a devenit "nefolositor", fiind mai degrabă "o discriminare" la adresa celor două state.

El a mai apreciat că raportul de săptămâna trecută e "cel mai bun" de până acum pentru Bulgaria, oferind, totodată, "o perspectivă clară privind finalizarea MCV, dacă reformele vor continua".