Poziționarea lui Donald Trump după violențele din Charlottesville riscă să legitimeze acțiunile naționaliștilor albi și să escaladeze tensiunile rasiale din SUA.

În prima intervenție după evenimentele din Charlottesville, Donald Trump a evitat orice referință la naționaliștii albi, dând vina pe violența "din mai multe părți”, deși era vorba doar de naționaliștii albi și contramanifestanții lor. Presiunea asupra lui a fost însă uriașă, astfel că președintele american a avut luni o tentativă de a liniști spiritele: "Rasismul este rău și cei care provoacă violență în numele său sunt criminali și bandiți, inclusiv KKK (Ku Klux Klan - n. red.), neonaziștii, susținătorii supremației de rasă și alte grupuri care propagă ura, care resping tot ce ne este drag nouă, ca americani".

Doar că marți a revenit la discursul inițial, dând vina și pe contramanifestanții din Charlottesville, legitimând astfel violențele naționaliștilor albi, apreciază abc.net.au. Aflat pe teren propriu, în Trump Tower, președintele american a dezvăluit ceea ce crede cu adevărat despre ce s-a întâmplat în orășelul din Virginia.

 

"Am privit de foarte aproape, de mai aproape ca mulți oameni. Aveți de o parte un grup care este agresiv. Și aveți de cealaltă parte un grup care este, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta”,

a susținut Trump.

Liderul de la Casa Albă a spus că mulți dintre participanții la marș nu erau neonaziști sau naționaliști albi. Publicația citată consideră că, prin ultima sa intervenție, Trump nu a făcut decât să-I apere pe neonaziști, alimentând și ma mult tensiunile rasiale din SUA.

Grupările de extremă stânga există, dar sunt minoritare în comparație cu cele de extremă dreapta. Iar statisticile arată că evenimente violente precum cel de la Charlottesvile au fost comise în SUA, în ultimii 10 ani, în special de grupările de extremă dreapta.

 

 

O dovadă a validării de către Trump a acestor grupări este și mesajul postat pe Twitter de fostul șef al KKK David Duke, care I-a mulțumit președintelui pntru că a spus adevărul despre ce s-a întâmplat la Charlottesvile și pentru că i-a condamnat pe teroriștii de stânga din BLM-Black Lives Matter/Antifa.

Washington Post apreciază că nimeni nu ar trebui să fie surprins de "flirtul” președintelui Trump cu rasiștii, întrucât face acest lucru de ani de zile.

Autorul reamintește de o postare pe Twitter a lui Trump din 2014, în care acesta spunea că SUA nu vor mai avea generații de acum încolo un alt președinte afro-american, din cauza performanțelor lui Barack Obama la Casa Albă.

Totodată, publicația reamintește faptul că președinte a diseminat "statistici” false privind infracționalitatea în rândul populației afro-americane.

Cu câteva luni înainte de a ajunge președinte, Trump l-a atacat pe judecătorul care se ocupa de cazul defunctei Trump University, acuzând că este părtinitor din cauza originilor sale mexicane.

Tot anul trecut el i-a atacat pentru credința lor musulmană pe părinții unui militar care și-a pierdut viața în Irak.

Iar exemplele nu se opresc aici și merg departe în timp. Astfel în 1973, el și tatăl său au fost dați în judecată de către Departamentul de Justiție, după ce au refuzat să închirieze locuințe afro-aemricanilor.  

Părăsit de consilierii economici

Unul dintre puținii afro-americani care au dat o șansă Administrației Trump, Kenneth C. Frazier, CEO al gigantului farmaceutic Merck, a demisionat luni din Consiul. În replică, Trump a scris pe Twitter că Frazier va avea acum mai mult timp să scadă prețurile la medicamente.

Și președintele principalului sindicat american AFL-CIO, Richard Trumka, s-a retras din panelul de consilieri, explicând că nu poate face parte din consiliul unui președinte care "tolerează fanatismul și terorismul național".

 Alți patru consilieri economici l-au părăsit pe Trump, în urma evenimentelor din Charlottesville.

Los Angeles Times califică drept "absolut uluitoare” prestația lui Trump din cadrul conferinței "bizare” de marți, întrebându-se dacă președintele chiar nu vede nicio diferență între neonaziști și naționaliștii albi și oponenții lor: "Trump trebuie să înțeleagă că ura rasială și intoleranța manifestată de unii dintre susținătorii săi reprezintă o problemă de durată".

Reacții după declarația lui Trump: "Supremația albă e dezgustătoare"

"Trebuie să o spunem foarte clar. Supremația albă este dezgustătoare. Această intoleranță se opune tuturor valorilor țării. Nu poate fi nicio ambiguitate morală", a scris pe Twitter președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan.

O altă republicană, reprezentând Florida în Camera Reprezentanților, Ileana Ros-Lehtinen, s-a arătat nedumerită de atitudinea președintelui: "Întoarcerea la relativism atunci când vorbim de KKK, simpatizanți naziști și naționaliști albi? Clar nu".

"Ura a existat mereu în America. Știm asta, dar Donald Trump a făcut-o să fie din nou la modă", a scris pe Twitter baschetbalistul James LeBron.