Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat miercuri un nou atac asupra celor care au promovat ieșirea Marii Britanii din urmă fără a avea vreun plan pregătit.

”Apropo, m-am tot întrebat cum arată locul special din iad pentru cei care au promovat "Brexit, fără să aibă măcar o schiță a unui plan privind ieșire s în siguranță din UE", a afirmat Doland Tusk, în cadrul unor declarații comune cu premierul irlandez, Leo Varadkar, aflat în vizită la Bruxelles.

"Mai sunt 50 de zile până la ieșirea Marii Britanii din UE ca urmare a deciziei și voinței autorităților britanice. Știu că un număr mare de oameni din Marea Britanie și de pe continent, precum și din Irlanda, își doresc o răsturnare a acestei decizii. Am fost întotdeauna alături de voi, cu toată inima mea", a mai declarat Donald Tusk, adăugând că, momentan, "poziția pro-Brexit a premierului Theresa May și a liderului opoziției exclud această posibilitate".

Președintele Consiliului European a subliniat că cea mai importantă sarcină constă în prevenirea unui scenariu în care Brexit are loc fără acord.

El a reamintit Guvernului britanic că UE27 nu va face nicio altă ofertă, acordul de retragere nefiind negociabil.

Tusk și-a exprimat speranța că premierul Theresa May va veni joi cu "sugestii realiste" privind ieșirea din impas în urma respingerii de către Parlamentul de la Londra a acordului de retragere negociat de UE și de Guvernul britanic.

Președintele Consiliului European a reiterat faptul că pentru europeni mecanismul backstop reprezintă o prioritate: "Dați-ne o garanție credibilă pentru Irlanda de Nord și Marea Britanie va părăsi UE în calitate de prieten de încredere".

La rândul său, premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că acordul negociat e "cel mai bun posibil", oferind garanții cetățenilor, fermierilor, pescarilor, exportatorilor și afacerilor.

"Cred că evenimentele de la Londra și instabilitatea din politica britanică din perioada recentă arată de ce avem nevoie de o garanție legală (backstop - n.r.)", a spus premierul irlandez.

Totodată, cei doi au subliniat că trebuie continuate și pregătirile în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Mai degrabă rai

"După Brexit vom scăpa de golanii care nu au fost aleși, aroganți ca tine. Ne vom conduce singuri țara. Mie mi se pare mai degrabă un rai", a replicat eurodeputatul Nigel Farage, unul dintre principalii susținători ai ieșirii Marii Britanii din UE.

O reacție dură a venit și din partea Partidul Democratic Unionist (DUP) nord-irlandez, care susține Cabinetul May .

''Donald Tusk și-a arătat, din nou, disprețul față de cele 17,4 milioane de persoane care au votat să scape de corupția din UE și să caute paradisul unui regat liber și prosper'', a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al DUP, Sammy Wilson, numindu-l pe președintele Consiliului European "un euromaniac diabolic".

Mult mai reținut, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May, a precizat că Guvernul de la Londra consideră că limbajul folosit de Donald Tusk nu ajută la găsirea de soluții.