Audierile continuă în Comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. Parlamentarii au discutat, marți, cu fostul președinte al AEP, cu Hrebenciuc, șeful de campanie a lui Geoană, dar și cu însuși perdantul alegerilor.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a început, marți, a doua rundă de audieri. Parlamentarii l-au audiat deja pe fostul președinte al AEP Octavian Opriș și pe vicepreședintele AEP Marian Muhuleț, iar în jurul orei 17:00 au continuat să discute posibila fraudarea a alegerilor prezidențiale cu Viorel Hrebenciuc, care, în 2009, a fost șeful de campanie al candidatului PSD Mircea Geoană. În jurul orei 18:00, a început audierea lui Mircea Geoană, perdantul alegerilor prezidențiale din 2009.

Geoană: Mandatul 2009 - 2014 a fost imoral, antidemocratic și antinațional

Mircea Geoană, perdantul alegerilor prezidențiale din 2009 le-a spus parlamentarilor că rezultatul din urmă cu opt ani arată că a fost "o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de putere, de șantaj și de corupție politică" și că mandatul 2009 - 2014 a fost imoral, antidemocratic și antinațional.

"În opinia mea, și este o opinie în care elemente subiective și obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existența unor elemente constituite a unui efort deliberat și conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influențare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de putere, de șantaj și corupție politică și economică, cu consecințe grave asupra stării generale a națiunii și a intereselor generale ale cetățenilor României. Acțiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituțional și transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienți, nu instituții în ansamblul lor, veleitari din politică, carieriști sau persoane șantajabile din zonele cheie ale sistemului politic și administrativ al țării. Vorbim de persoane și nu de instituții. (...) Mandatul 2009 — 2014 a fost imoral, antidemocratic și antinațional", a afirmat fostul candidat

Fostul șef social democrat a mai susținut că este regretabil că au trebuit sa treacă atât de mulți ani ca un astfel de demers să fie făcut și că au trebuit să apară elemente circumstanțiale recente pentru a declanșa acest mecanism democratic.

"Consider că aceasta comisie reprezintă mai mult decât un simplu gest politic sau de reparație istorică. Dincolo de persoane sau de politică, cred că este un act de igienă democratică și o investiție într-un viitor mai bun pentru România și pentru români", crede Geoană.

Hrebenciuc dă vina pe Diaspora

Șeful de campanie al candidatului PSD Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc este de părere că alegerile din 2009 au fost fraudate, iar problema a constat în faptul că au existat multe secții care au avut peste 2.000 de alegători, în condițiile în care, potrivit estimărilor, doar un număr de 1.050 de alegători pot vota în intervalul orar 7:00 - 21:00.

Hrebenciuc consideră că aceste probleme au fost mai ales în diaspora.

"Luni, în ultima săptămână, în sondaje aveam 54 la 46 pentru candidatul PSD, domnul Geoană, ceea ce însemna un plus circa 600.000 de voturi. A urmat episodul cunoscut din ziua de joi - nu intru în amănunte - fapt care a dus ca în turul doi să vină la vot cu circa 800.000 de alegători mai mult decât în turul I, lucru care nu este prea uzual în alegeri. (...) Ultimul sondaj pe care l-am avut, cu circa 12.000 de interveviați, ceea înseamnă sub 1,5 marjă de eroare, de sâmbătă seara, deci dinaintea zilei de duminica, avea scorul 51.5% la 48,5% pentru Geoană. Doar 1,5% e clar că ne-a alarmat. A început ziua votului, prezența a fost mult mai bună decât în primul tur, circa 10 milioane de alegători, la ora 21,00 s-au închis urnele, sunt secții care au mai continuat și după ora 21,00. Începând cu ora 22,30 au început să ne vină rezultatele din țară, am văzut că în țară în secțiile de vot din țară aveam un plus de doar 15.000 de voturi, lucru care de acum ne dădea foarte mult de gândit. (...) Ne-am dat seama că din diferența de voturi putem să pierdem alegerile", a relatat Hrebenciuc.  

Hrebenciuc: Nu văd nimic ilegal în întâlnirea de la Oprea

Viorel Hrebenciuc a spus că a aflat din presă despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea din seara alegerilor și că nu vede nimic ilegal în ea, mai ales că, în opinia sa, scrutinul nu putea fi fraudat "din sufragerie", mai ales la ora târzie la care a avut loc, după ce alegerile se încheiaseră.

"Eu nu consider că o persoană este egală cu instituția respectivă. Eu știu întâlnirea din sufrageria domnului Oprea, nu văd nimic ilegal în ea. Cel mult pot să am dubii asupra moralității ei", a spus fostul deputat PSD. 

"Vorbind la telefon acolo, din sufragerie, nu avea cum să fi influențat numărătoarea voturilor, numărătoarea paralelă, tot ce am vorbit noi aici. La ora respectivă chiar nu mai aveai ce să faci", a mai precizat șeful de campanie a lui Mircea Geoană.

Opriș: Pătru avea o afinitate pentru PDL. Avea în birou un portret cu Băsescu

Fostul președinte al AEP Octavian Opriș a declarat, marți, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că Ana Maria Pătru, vicepreședinte al instituției la vremea respectivă, avea "o afinitate" pentru PDL și pentru Traian Băsescu, și că în biroul acesteia exista chiar și un portret cu fostul președinte, potrivit Agerpres.

"Situația asta a fost foarte larg difuzată pentru că un membru, vicepreședinte al AEP, a fost surprins de oameni de presă la o chermeză, la o întrunire cu cei din zona unui partid politic, PDL, cu Traian Băsescu, parcă era acolo și fiica sa. Asta este conduita pe care a avut-o Ana Maria Pătru, ea nu se sfia niciodată să arate afinitățile pe care le are cu zona PDL și cu Traian Băsescu, chiar în biroul ei avea și un portret cu Traian Băsescu. Sigur că îi era recunoscătoare, pentru că el a numit-o din partea Președinției", a povestit Opriș.

Fostul președinte al AEP a susținut că i-a atras atenția Anei Maria Pătru în legătură cu atitudinea acesteia față de PDL, dar era deja tardiv.

"I-am atras atenția, dar, fără îndoială, că era tardiv, spunându-i de specializarea pe care o are, dacă conștientizează că această calitate impune anumite restricții în ceea ce privește relațiile personale, relațiile sociale, nu mai spun relațiile politice care au o conotație cu totul aparte. Asta este conduita pe care a avut-o. În ce privește actele de gestionare a mecanismului electoral, acolo ca să te bagi trebuie să și știi (...). Ăsta a fost episodul cu Ana Maria Pătru când a fost surprinsă la banchetul de la restaurantul respectiv”, a subliniat fostul președinte AEP.

 

Potrivit acestuia, pentru ca Ana Maria Pătru să nu mai fi gestionat alegerile de atunci trebuia să nu mai aibă calitatea de vicepreședinte al AEP, condiții în care el nu putea să procedeze la o îngrădire a drepturilor unui vicepreședinte, scrie Agerpres.

"Acești vicepreședinți veneau din sfere politice deosebite, de la Guvern, de la Președinție, etc", a argumentat Opriș.

Ședința comisiei a început, marți, la ora 15, cu audierea lui Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, a continuat cu audierea fostul președinte al AEP Octavian Opriș și de la ora 17:00 a început discuția cu șeful de campanie al lui Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc. De altfel, tot marți, la audieri, a fost invitat și Mircea Geoană, perdantul scrutinului prezidențial din 2009.

În prima zi de audieri a fost prezent Dan Andronic, care ar mai urma să fie chemat în Comisie, dat fiind faptul că declarațiile sale nu prea i-a convins pe parlamentari.