Peste patru milioane de tineri europeni nu au loc de muncă și, în urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană a lansat programul Garanția pentru Tineret în încercarea de a îmbunătăți situația. Cum funcționează?

Spania a fost una dintre cele mai afectate țări de pierderea locurilor de muncă în perioada crizei economice. În încercarea de a ajuta tinerii, una dintre categoriile cele mai afectate de criză, UE a lansat Garanția pentru Tineret, dar inițiativa nu a avut întotdeauna rezultatele scontate, relatează EurActiv Spania.

Potrivit Eurobarometrului, „mai mult de jumătate din tinerii din Europa (57%) au impresia că, în țara lor, tinerii au fost marginalizați și excluși din viața economică și socială de criză”. Această situație este clar ilustrată de cifrele privind șomajul în rândul tinerilor în țările din sudul Europei: 44,2% în Grecia, 42,9% în Spania și 40,1% în Italia. Aceste state au cele mai mari proporții ale șomerilor în rândul populației în vârstă de sub 25 de ani, mult peste media UE de 18,6%.

„Nu pot și nu voi accepta că Europa este și va rămâne continentul tinerilor șomeri”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, în cadrul discursului său despre Starea Uniunii din septembrie 2016. Juncker a promis că executivul european va continua și va extinde „Garanția UE pentru tineret” pentru a sprijini tinerii care au cea mai mare nevoie de acesta. 

Ce este Garanția pentru Tineret

Garanția pentru Tineret este o promisiune a statelor UE că toți oamenii în vârstă de sub 25 de ani (30 de ani în Spania) vor primi o ofertă bună de muncă sau de studii, o poziție de intern sau ucenic sau un program de trainee într-o perioadă de până la patru luni de când aceștia și-au pierdut jobul anterior sau au terminat studiile.

Programul a fost lansat în 2014, cu o alocare inițială de 6,4 miliarde de euro, care a fost crescută în anul următor cu încă 2 miliarde de euro până la 8,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. De acest program pot beneficia tinerii din regiunile în care șomajul în rândul persoanelor cu vârsta sub 25 de ani depășește 25%.

Începând cu ianuarie 2014, 14 milioane de persoane au aplicat la proiectele Garanției pentru Tineret, iar 9 milioane dintre aceștia au primit oferte, marea majoritate fiind locuri de muncă.

Cazul Spaniei

Spania a fost una dintre primele state europene care au implementat o schemă de garanții pentru tineri, încă din decembrie 2013.

Comisia a alocat Spaniei 2,36 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 pentru a lupta cu nivelul enorm al șomajului în rândul tinerilor. Alte 900 de milioane de euro așteaptă aprobarea Parlamentului European.

Dar, din cele 20 de state UE care au luat parte la acest program, Spania a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate.

Citiți articolul complet pe EurActiv.com.