Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la ”un acord de principiu” în vederea adoptării de sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt.

UPDATE

În urma "acordului de principiu" de la CAE, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune o listă cu responsabili ruși care urmează a fi vizați de sancțiuni.

Potrivit Reuters, care citează surse diplomatice, printre cei vizați sunt șeful Comitetului de anchetă rus, directorul direcției penitenciarelor, directorul Gărzii naționale și Procurorul general.

Ministerul rus de externe s-a declarat dezamăgit de decizia UE de a sancționa patru oficiali ruși de rang înalt implicați în arestarea și condamnarea opozantului Aleksei Navalnîi și în represiunea împotriva susținătorilor săi.

+++

Miniștrii de externe din UE discută luni la Bruxelles despre relația cu Rusia, în contextul recentei vizite controversate a șefului diplomației europene la Moscova și a condamnării lui Aleksei Navalnîi.

Aceștia ar putea decide noi sancțiuni, ministrul român de externe Bogdan Aurescu declarând înainte de reuniune că există ”o majoritate foarte largă” care sprijină adoptarea unor sancțiuni.

Și ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat pentru Welt am Sonntag că că se așteaptă la o ”majoritate largă” în favoarea sancțiunilor.

”Mă aștept să se ajungă la un acord politic. Apoi, experți din statele membre ar trebui să lucreze la nume (care să fie incluse pe lista sancțiunilor)", a declarat un înalt diplomat european, citat de Reuters.

Reuniunea are loc la două săptămâni după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut o vizită ”dezastruoasă” în Rusia, în timpul căreia Moscova a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni. Borrell îi va informa pe miniștrii europeni de externe în legătură cu această vizită intens criticată, inclusiv în plenul Parlamentului European.

Mai multe state membre, inclusiv Franța și Germania, au cerut o abordare țintită, ce vizează persoane și entități, și au exclus sancțiunile economice, în timp ce alte state membre, printre care Polonia și Țările Baltice, doresc noi sancțiuni economice.

Înaintea reuniunii, doi dintre colaboratorii apropiați ai lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov și Ivan Zdanov, au avut o discuție virtuală, găzduită de șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, cu opt miniștri de externe și mai mulți ambasadori din UE.

Aflat printre miniștrii care au discutat cu apropiații lui Navalnîi, Bogdan Aurescu a precizat că discuțiile au vizat situația drepturilor omului din Rusia, adoptarea de noi sancțiunile și modalitățile în care UE poate sprijini mai bine societatea civilă din Rusia.

Noile sancțiuni ar putea fi aplicate unor reprezentanți guvernamentali, din sistemul de securitate și cel juridic, responsabili în mod direct de arestarea și condamnarea la închisoare a opozantului rus.

”Trebuie să recunoaștem că sancționarea câtorva persoane nu va speria Rusia prea mult. În teorie, noi sancționăm câțiva oameni, dar, în practică, dacă am fi serioși, ar fi nevoie de un impact mai mare”, a declarat un diplomat UE pentru EURACTIV.